loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
REVIDERT NASJONALBUDSJETT: – Hvordan regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti tror at bedrifter vil satse og investere i Norge med en slik budsjettpolitikk, er rett og slett vanskelig å forstå, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. (Foto: NHO Mat og Drikke)

– Handlingslammet om grensehandel

/ 2018-06-01 09:48:26

Regjeringspartiene og KrF tar ikke grep for å redusere den sterkt økende grensehandelen i revidert nasjonalbudsjett.  Dette vil svekke folkehelsesamarbeidet med næringslivet, mener Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

I statsbudsjettet for 2018 vedtok regjeringspartiene og KrF kraftige økninger i avgiftene på alkoholfrie drikkevarer og sjokolade- og sukkervarer.

– Til tross for blinkende varsellamper om fortsatt økende grensehandel, tap av konkurransekraft for norske mat- og drikkeprodusenter og utfordringer i folkehelsesamarbeidet, brukte likevel ikke regjeringen ett ord på å omtale denne problematikken i revidert nasjonalbudsjett, sier administrerende direktør Peter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke i en pressemelding.

Skaper uforutsigbarhet

Etter forhandlinger med Kristelig Folkeparti er det nå enighet om at regjeringen skal utrede en reduksjon av særavgiften på alkoholfrie drikkevarer slik at avgiften differensieres ut fra sukkerinnhold. Grensen på 350 kroner for avgiftsfri import, som nå fører til at stadig økende mengder brus og godterier kommer avgiftsfritt inn til norske forbrukere som må betale noen av verdens høyeste avgifter dersom produktene kjøpes i Norge, omtales imidlertid ikke.

–   Dette forteller dessverre at de fire partiene ikke forstår at det er de samlede, høye norske avgiftene som driver grensehandelen, sier Brubakk, som mener budsjettprosessen skaper maksimal uforutsigbarhet.

– Først øker de avgiftene nærmest fem på tolv. Etter seks måneder finner de ut at de må utrede hvordan en av disse avgiftene er innrettet. Når denne utredningen skal være ferdig og hva som deretter vil skje, er helt i det blå. Hvordan regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti tror at bedrifter vil satse og investere i Norge med en slik budsjettpolitikk, er rett og slett vanskelig å forstå.

Behov for gjennomgang

Brubakk understreker at det er tidskritisk å reversere avgiftsøkningene i statsbudsjettet for 2018 for å unngå langsiktige og strukturelle skadevirkninger for norske mat- og drikkeprodusentenes konkurransekraft. Deretter er det nødvendig med en fullstendig gjennomgang av alle særavgiftene på mat- og drikkeprodukter.

– Målet må være å få en konsistent avgiftspolitikk som styrker norske mat- og drikkeprodusenters konkurransekraft i forhold til grensehandel og avgiftsfri import, og der forutsetningen er at særavgiftene har dokumentert effekt i forhold til folkehelse, miljø eller andre samfunnsmessige målsettinger, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse