loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Ferskt brød skal ned under 0,9 prosent salt – bare ett av de mange målene på nye saltlister.

Her er saltmålene

Georg Mathisen / 2015-10-06 12:56:43

Her er oversikten over målene for Saltpartnerskapet, og alle partnerne som er med.

Avtalen fastslår at partene i matvarebransjen skal arbeide for at saltinnholdet i hver enkelt matvarekategoriligger på eller under målene på såkalte «saltlister». De ser slik ut, målt i gram salt per 100 gram vare:

Kornvarer

Ferskt brød 0,9, Fryste bakervarer    1,1, Langtidsholdbare brødprodukter 1,1, Bagetter 1,2, Knekkebrød 1,0, Brød og knekkebrød med fyll (inkluderer knekkebrød med salttopping) 1,3, Melmiks 0,9, Kakemiks 0,9, Müsli 0,3, Andre frokostblandinger 0,7, Grøt tørrvare 0,6, Cerealbarer 0,3.

Fryste bakervarer, langtidsholdbare brødprodukter og bagetter domineres av import fra EU. Det norske markedet er lite i forhold til de fleste produsentene i EU og har liten påvirkningsmulighet. EU-målet for disse kategoriene er 1,5 g salt per 100 g varer. Derfor kan et mål på 1,2 g per 100 g vare regnes som ambisiøst.

I kategorien «Andre frokostblandinger» er det største produktet ekskludert fordi det kompenserer et veldig lavt saltinnhold, heter det i oversikten.

Kjøttprodukter

Deiger, 0,8, Hamburgere 0,9 (i rått produkt), Farser 1,6, Pølser 1,7, Kjøttkaker, -boller og karbonader 1,7, Pålegg 1,9, Leverpostei, paté 1,6, Saltet, krydret, marinert kjøtt: Stikksaltede produkter 1,0, Krydret/marinert 1,5, Saltet, røkt kjøtt: Bacon, sideflesk 2,2, Øvrige produkter 2,0, Spekepølser (norskproduserte) 5,0, Spekeskinker (norskproduserte) 8,0, Fenalår 9,0.

Fiskeprodukter

Krydret/marinert fisk 0,8, Lettsaltet fisk 1,4, Fiskemat, fersk og frossen (fiskeboller, fiskepudding, fiskekaker, fiskeburger, laksepaté) 1,0, Panerte fiskeprodukter: Vanlig panering 0,7 Tempura-type panering 1,0 (på grunn av. bruk av natrium bikarbonat/bakepulver), Kaldrøkte fiskeprodukter 3,0, Varmrøkte fiskeprodukter 1,0, Reker i lake 2,4, Andre skalldyr-/bløtdyrprodukter i lake 1,7, Pålegg skivet 2,5, Sursild, kryddersild 3,0, Ansjos, apetittsild 7,3, Påleggshermetikk (omfatter helkonserver som makrell i tomatsaus på boks, sardiner på boks, tunfisk i gelé eller vann, blåskjell på boks, rognprodukter m.fl.) 1,0, Kokt rogn 1,4, Sukker/saltet rognprodukter – kaviar    5,2.

Meieri og spisefett

Gul ost (bløte og harde oster, mozzarella) 1,2, Bløt umodnet ost: Naturell 0,8, Smaksatt 1,0, Cottage cheese 0,4, Hvitmuggoster 1,5, Blåmuggoster 2,5, Smelteoster 2,0, Pultost 2,1, Salatoster (feta m.fl.) 2,5, Analoge produkter (f.eks. «pizzatopping» som revet ost tilsatt smelteprodukter og potetstivelse og «toast-ost» som skiveskåret smelteost.) 1,2, Smør 0,8, Margariner 1,0.

Ferdigretter

Dypfryst: Pizza med salttopping 1,25, Pizza uten salttopping 1,0, Wrap/rull 1,2, Spiseklare supper 0,8, Middags- og lunsjretter (panneretter, form-/ovnsretter, gryteretter) 0,8, Semiferdige retter (ferdigretter som ikke er beregnet å utgjøre et komplett måltid, men er ment som en komponent til middagen/lunsjen, f.eks. pizzabunn, kjøtt/fisk i saus, vegetariske retter, kjøtterstattere, couscous, pilaff, falafel m.m.) 1,3, Smaksatte potetprodukter (potetstappe, ovnspoteter, diverse grønnsaker o.l.) 0,6, Wokgrønnsaker 0,4.

På kjøl: Spiseklare supper, kylling-, fiske-, kjøtt- og vegetarretter 0,8, Wraps/sandwich 0,9, Middags- og lunsjretter (hurtig-/porsjonsmiddag, pastaretter) 0,8, Semiferdige retter/middagskomponenter (ferdigretter som ikke er beregnet å utgjøre et komplet måltid, men er ment som en komponent til middagen/lunsjen, f.eks. pizzabunn, kjøtt/fisk i saus, vegetariske retter, kjøtterstattere, couscous, pilaff, falafel m.m.) 1,3, Tilbehør 0,8, Grøt, ferdig tilberedt (spiseklar, uten tilbehør) 0,3.

Tørrvarer: Middags- og lunsjretter (pastaretter, ovnsretter, småretter, gryteretter, måltidskit spiseklar) 0,8, Tilbehør (stappe/ stuing m.m.) 0,5.

Krydder og sauser

Dressing: Fullfettmajones 0,6, Lettmajones 1,0, Majonesbaserte dressinger, crème fraîche og olje- og eddikdressinger (vinaigrettes, remulade m.m.) 1,7, Ketchup 1,7, Sennep 1,2, Dip (våt) 1,1.
Smakstilsetning og tilbehør: Buljong (inkluderer alle former, dvs. pulver, blokk/terning, gelé samt flytende/fond) 0,8, Meksikansk kryddermix (Tacomix m.fl.) 15,0, Andre kryddermix 16,5, Dressingsbasis – Tørrvarer (gruppen omfatter dressingmix og spiseklar dip) 1,1.

Sauser og marinader: Sauser – Tilbehør 1,0, Middagssauser (pulver og spiseklare) 0,9, Tomatsaus/orientalsk saus (inkluderer pastasauser)    0,9, Pesto 2,3, Soyasaus, fiskesaus, østerssaus osv. 13,5, Marinader/grillolje/glaze 6,7.

Majonesbaserte salater: Påleggssalater med kjøtt 1,3, Påleggssalater med fisk eller skalldyr 1,2, Påleggssalater med grønnsaker/frukt 0,9, Tilbehørsalater 0,7.

Andre matvarer

Snacks: Standard potetchips samt mais- og hvetebaserte chips (inkluderer potetchips og matchips i alle smaksvariantene) 1,4, Ekstrudert snacks (inkluderer ekstrudert snacks i alle smaksvarianter, f.eks. ostepop, popcorn og lignende) 2,0, Ekspanderte snacks (pellet) (inkluderer alle ekspanderte snacks, f.eks. skjell med rekesmak, baconsmak, skruer m.m.) 2,8, Saltede nøtter 1,1.

Fine bakverk: Kaker/småkaker, wienerbrød, vafler/muffins og lignende – ferdigbakte 0,8, Søte kjeks 0,7, Krydrede og saltede/smørbrødkjeks 1,4, Kaker – dypfryst 0,5.

Hermetikk: Bønner i saus 0,6, Grønnsakskonserves (inkluderer alle konserverte grønnsaker. Ekskluderer forarbeidede erter –lufttørkede erter – og surkål, samt ekstra saltede grønnsaker) 0,9, Ekstrasaltede grønnsakskonserves (inkluderer ekstra saltede grønnsakskonserves som f.eks. soltørkede tomater, oliven, chili og jalapeños) 3,5.

Partnerne

Kornvarer: Bakers AS, Baker- og konditorbransjens landsforening (BKLF), Goman Bakeriet AS, Idun AS, Mesterbakeren AS, Nestlé Norge, Norgesbakeriene Holding AS, NorgesGruppen, Norgesmøllene/Cernova AS, Opplysningskontoret for brød og korn, United Bakeries, Sigdal Bakeri.

Kjøttprodukter: Animalia, Brødr Ringstad, Coop Norge, Espeland/Jæder, Fatland, Finn Hunstad AS, Grilstad AS, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Leif Vidar, Mills DA, NorgesGruppen, Nortura, Orkla, Per’s Kjøkken, Tarber.

Fiskeprodukter: Findus, Sjømat Norge (FHL), Lerøy Seafood Group, Mills DA, Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Orkla, Sintef Fiskeri og havbruk.

Meieri og spisefett: Fjordland, Kavli Norge, Mills DA, Synnøve Finden, Tine.

Andre matvarer: Bama, Findus, Fjordland, Haugen-Gruppen AS, Maarud AS, Mills DA, Nestlé Norge, Orkla, Santa Maria Norge AS.

Servering: Compass Group, Fazer, ISS Facility Services AS, NHO Service, Tarber, Umoe Restaurants, Wilberg.

Handel: Coop Norge, NorgesGruppen, Rema 1000.

Interesseorganisasjoner: Animalia, Baker- og konditorbransjens landsforening (BKLF), Diabetesforbundet, Sjømat Norge (FHL), Forbrukerrådet, Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF), Kost- og ernæringsforbundet, Kreftforeningen, LHL, Nasjonalforeningen for folkehelse, NHO Mat og Drikke, NHO Service, Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL), Virke.

FoU-miljøer: Bioforsk, Nofima, Sintef Fiskeri og havbruk.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskode



annonse
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse