loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Noen av trendproduktene på Scanpack: Pär Wik hos Trioplast med bæreposer laget delvis av østersskall, Tetra Paks drikkekartong av sukkerrør og tre, EQpacks lette komposittpall og Ecoleans melkeemballasje basert blant annet på kritt.

Her er Scanpack-trendene

Georg Mathisen / 2015-10-23 00:15:50

Nye materialer, emballasjeutvikling, smart emballasje og effektiv logistikk er de fire store trendene på Scanpack.

Den skandinaviske emballasjebransjen og mange av kundene deres er samlet i Göteborg denne uken. Scanpacks egen messeavis har oppsummert messens fire heteste trender.

Fremtidens materialer

Nanoteknologi, raffinering av biomasse, bioplast med nye egenskaper, grafenbasert superpapir – utviklingen av fremtidens emballasjematerialer går fort.

På plast handler det om å avvikle fossilbasert og erstatte det med fornybare råvarer. Bioplast kan lages av det meste, men kommersielt i dag handler det om stivelse og cellulose.

Tetra Pak var ute med plantebasert emballasje for drikkevarer. Ecoleans og Scanfill satser på plast av kritt, og Trioplast bruker knuste østersskall til plastposene sine.

Emballasjeutvikling

Attraktiv emballasje er ikke nok – den må være utformet med tanke på funksjon og formål, melder Scanpack. Forbrukeren stiller store krav til emballasjens evne til å sørge for samhandling og levere merverdi.

Trykt elektronikk sammen med emballasjedesignen styrker merkevarebyggingen. Elektronikk som kan sende signaler til kundens telefon er ett eksempel.

Minipakninger blir mer populære etterhvert som det blir flere små husstander. Også barnefamiliene velger smått, siden ikke alle alltid spiser det samme eller samtidig. Store forpakninger er fremdeles viktig, men da oftere og oftere multipakker med mange små enheter.

Smart emballasje

Intelligent emballasje er et hett fremtidsområde. Med funksjonelle materialer, innovativ design og ny teknikk får emballasjen avanserte egenskaper. Teknikk fra andre områder integreres på nye måter i emballasjen.

Sensorer som passer på tid, temperatur og bakterier, er et eksempel som bedrer tryggheten og reduserer matkastingen. Dynamisk holdbarhetsdato, for eksempel, som tar hensyn til kvaliteten på produktet, og ikke bare en satt dato.

Effektiv logistikk

Hvordan frakte både miljøvennlig og kostnadseffektivt? Det er utfordringen som all industri møter. Det er store muligheter for å forbedre transportemballasje, konstaterer Scanpacks egen messeavis.

Nå som e-handelen øker, stiller det nye krav til emballasjebransjen. Nye aktører innenfor tredjepartslogistikk og innpakningstjenester, forretningsmodeller med fri frakt og fri retur, samtidig som returen koster.

Det er ikke bare plast som konkurrerer mot trepallene: Bølgepapp og kompositt interesserer stadig flere. Smurfit Kappa leverer for eksempel flatpakkede paller. Paller som tidligere trengte åtte lastebiler, kan nå fraktes på én. Mens komposittpallen fra EQpack veier bare sju kilo, men klarer en last på et tonn.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse