loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MATSTREIF 2017: 22. - 23. september går Matstreif av stabelen på Rådhusplassen & Kontraskjæret i Oslo. (Foto: Innovasjon Norge)

Imorra starter Matstreif 2017

/ 2017-09-21 10:08:51

Matstreif er et populært utstillingsvindu for norske lokalmat- og drikkeprodusenter. 200 000 besøkende er ventet å ta turen innom Rådhusplassen de neste to dagene.

Bugnende matfat og lokale spesialiteter inntar Rådhusplassen fredag 22. september og lørdag 23. september. I år deltar om lag 250 utstillere fra hele Norge.

Kunnskapsdeling

Formålet med festivalen er å bidra til økt forståelse for sammenhengen mellom kunnskap, bærekraft og kvalitet i den norske matbransjen. Her deler utstillerne sine historier med publikum over disken, og det skapes og vedlikeholdes nettverk mellom produsentkollegaer fra hele Norge.

– Vi er stolte av hva Matstreif bidrar med av kunnskapsdeling om norske lokalmat og drikkeprodusenter. I de mange bodene selges og serveres norske spesialiteter og småskalaprodusert mat og drikke med høy kvalitet og verdi. Vi legger stor vekt på å ha en god miks av utstillere, noe vi er glade for å ha også i år, sier Inger Solberg, direktør for bærekraft i Innovasjon Norge, i en pressemelding.

Regjeringen har slått fast en ambisjon om at samlet omsetning av lokalmat i alle omsetningskanaler skal vokse til 10 milliarder innen 2025. Det ligger bransjen godt an til å nå. Nordmenn handler lokalmat- og drikke som aldri før, og bidrar til at denne delen av dagligvarehandelen har en markant vekst, sammenlignet med øvrig dagligvare.

Programmet

  • Åpningen av årets Matstreif foretas av landbruks- og matminister Jon Georg Dale kl. 12:00 på Rådhusplassen. Ordfører i Oslo, Marianne Borgen, deltar også på åpningen.
  • NM i Honning arrangeres i år for første gang og premieutdelingen vil skje fra Matstreifs scene fredag. Det vil bli kåret vinnere i tre honningkategorier, i tillegg vil det bli kåring av årets birøkter og årets honningoppskrift, for proff og amatør.
  • Det arrangeres i tillegg NM i Sjømathandel, NM i Butikkslakterfaget og NM i Fastfood.
  • Matstreif og Brød & Cirkus – samarbeid by og land: I år falt Matfestivalen Brød & Cirkus på Årnes i Nes på Romerike på samme helg som Matstreif. Nes er en av landets største landbrukskommuner og Norges største kornkommune, tett på Oslo by. I stedet for å konkurrere har de to arrangementene valgt å samarbeide. Det gjøres ved at matavfall på Matstreif bli samlet og kjørt til Nes hvor det bli omdannet til biogass og biorest. Biogassen går tilbake igjen til busser og taxier i Oslo. Bioresten blir brukt på jordene til Nesbøndene som et økologisk jordforbedringsprodukt. Av dette produseres det mat for Oslo befolkning. Dette er et godt eksempel på innovativt samarbeid mellom by og land. I Nes kommune ligger et av Europas fremste biogassanlegg, Romerike Biogassanlegg, som eies av Oslo kommune. Sentrale i samarbeidet er også Renovasjonsetaten (REN) og Energigjenvinningsetaten (EGE) i Oslo kommune.
  • Lørdag kl. 13:00 markeres samarbeidet fra scenen med «Fra mat til energi» – der Jonas Rønning er konferansier og artist Amund Maarud deltar.
  • Barnas Matstreif: Tradisjonen tro blir det en rekke aktiviteter for barn, i eget telt ved siden av scenen på Rådhusplassen. Dette gjøres i regi av blant andre Bondens marked/ØKOUKA Oslo og ByBi. Det blir matkurs for barn ved Kulinarisk Akademi og Fiskeriparken, der barn får mulighet til å delta i matlagingen hver time hele åpningstiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse