loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
PRISVINNER: Familien Avdem og deres gårdsysteri og landhandel ble kåret til Årets lokalmatgründer under Matstreif 2017. Her mottar Sigurd Avdem, Åse Haugstad og Anna Haugstad Avdem prisen av landbruksminister Jon Georg Dale. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

En inspirerende mat-møteplass

Synnøve Prytz Berset / 2017-09-25 15:12:00

Rådhusplassen var tettpakket av mennesker som var nysgjerrige på spennende lokalmat fra hele landet under Matstreif 2017. Noen av produsentene mottok også gjeve priser for sine produkter.

Matstreif er arrangeres årlig av Innovasjon Norge på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. I år foregikk arrangementet 22.– 23. september på Rådhusplassen i Oslo.

– Det er viktig for oss å vise frem hvilket mangfold vi har når det gjelder mat og matproduksjon her i landet. Det er viktig for klima og miljøet at vi spiser kortreist, sa ordfører i Oslo, Marianne Borgen, da hun innledet årets Matstreif.

Arrangementet bidrar til en økt forståelse av betydningen av lokalprodusert mat; om det er frukt fra Telemark, røye fra Vesterålen eller klippfisk fra Vestlandet, påpekte ordføreren videre, før landbruks- og matministeren ble invitert opp på Matstreif-scenen for å dele ut en rekke priser.

– På matfestivaler som Matstreif får vi se det beste i norsk matproduksjon, sa Dale, og la til at nordmenns generelle interesse for mat øker stadig. Over en million mennesker besøker i år norske matfestivaler.

Unik lokalmatsatsing

Han påpekte videre at den lokalmatsatsingen som foregår nå er helt spesiell.

– Den gir oss et langt større matmangfold og unike produkter. Vi ser at stadig flere er villige til å betale mer for noe de opplever som spesielt, sa ministeren.

Og turistene, både norske og utenlandske, er villige til å betale mer når de kan kombinere opplevelsene med matopplevelser.

– Det gir store muligheter fremover. Men vi får det ikke til uten markedsplasser som Matstreif, sa Dale, som sammen med Matmerks Nina Sundqvist delte ut Spesialitetsmerke til tre produsenter: Grøndalen Gård vant merket for sin Nyr Is, Rørosmeieriet for Røros Yoghurt Tyttebær og Duga Byggkorn for sine ulike byggkornprodukter.

– Dette er fantastisk motiverende og inspirerende. Takk til Dale, Matmerk og festplassen Matstreif i Oslo, sa Hans Arild Grøndal fra Grøndalen Gård.

Årets Lokalmatgründer

Etterpå ble Årets Lokalmatgründer kåret. Ifølge Dale var det sterke kandidater i årets konkurranse: Ask Gård Foredling på Jevnaker, Halvors Tradisjonsfisk i Tromsø, Avdembue og Avdem Gårdsysteri på Lesja, Rørosmeieriet på Røros, Frukt- og siderruta i Hardanger og Holli Mølle i Spydeberg. Men juryen var ikke i tvil om hvem som skulle vinne prisen:

– Det klare valget ble: Avdem Gårdsysteri, som er både ysteri og besøksmål, sa Dale da han delte ut prisen til de glade vinnerne.

Avdem Gårdsysteri er, som slagordet deres «Ny smak av tradisjon» tilsier, opptatt av både tradisjon og utvikling. De holder til på Lesja hvor de lager ost, smør og rømme av fersk upasteurisert melk fra egne dyr. I tillegg har de en landhandel hvor de både selger egne produkter og lokalproduserte matprodukter fra hele landet.

NM i Norsk Gårdsost

Norsk ost er et produkt som får stadig mer oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt, og under Matstreif ble vinneren av NM i Norsk Gårdsost kåret.

I fjor stakk Kraftkar fra Tingvollost av med gullprisen. Årets NM-produkt gikk til Ostegården i Fana, som fikk beste rangering av 146 produkter for sin vellagrede hvitost. Den fine balansen av søtt og salt var noe av det som ble trukket frem i juryens begrunnelse.

– Det var lite tvil om at Fanaosten skulle få prisen, sa landbruks- og matminister Dale da han delte ut prisen.

GÅRDSOST: I år var det Fana-osten til Ostegården i Fana som stakk av med seieren i NM i Norsk Gårdsost. Her mottar Magnus Hafslund fra Ostegården prisen fra landbruks- og matminister Jon Georg Dale. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Årets birøkter

Stig Rune Sagberg fra Stange ble kåret til Årets birøkter. Honningsentralen står bak den nystiftede prisen som ble delt ut for første gang under årets Matstreif. Tanken er å belyse hvor mye forskjellig og fantastisk honning som faktisk blir laget i Norge.

Sagberg er blant dem som leverer mest honning i Norge hvert år, og det, sammen med at han mer enn gjerne deler sin innsikt i birøktfaget med andre, ble av juryen trukket fram som viktige kvaliteter og begrunnelse for at Sagberg gikk av med seieren.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse