loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
NOMINERTE: Kjemper om pris; f.v. Jone Wiig Gartneri AS fra Rogaland, Bjertnæs og Hoel AS fra Vestfold, og Rørosrein AS fra Sør-Trøndelag. (Foto: Innovasjon Norge)

Knallhard konkurranse om gjev pris

/ 2017-12-14 10:49:28

Grøntprodusenter og reindriftsutøver kjemper side om side om å vinne årets nasjonale bedriftsutviklingspris i landbruket.

De tre bedriftene som kjemper om prisen er Bjertnæs og Hoel AS fra Vestfold, Jone Wiig Gartneri AS fra Rogaland og Rørosrein AS fra Sør-Trøndelag.

– Vi sitter også i år igjen med tre svært gode og spennende bedrifter til årets pris. Konkurransen er knallhard, noe som synliggjør mangfoldet og gründerånden blant gårdsrelaterte næringer i hele landet. Å velge en vinner har ikke vært enkelt, men det er en takknemlig oppgave å skulle velge mellom så gode og interessante kandidater, sier Anita Krohn Traaseth, administrerende direktør i Innovasjon Norge, i en pressemelding.

– Imponert

Prisen, på 250 000 kroner, deles ut under Grüne Woche den 18. januar til en virksomhet som har etablert en innovativ og bærekraftig bedrift eller næring med basis i bygdas og landbrukets ressurser.

– Jeg er imponert over hva landbruket kan vise til av godt og lønnsomt entreprenørskap. De tre nominerte til den nasjonale Bygdeutviklingsprisen for 2017 er gode eksempler på nyskapning og kreativitet i reindriften og grøntnæringen, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Salat og poteter

Bjertnæs & Hoel på Nøtterøy ble etablert i 2009 da to familiebedrifter slo seg sammen. Gjennom produktutvikling, merkevarebygging og landsdekkende distribusjon har de gjort god butikk av noe så «enkelt» som småpoteter. Hovedproduksjonen er isbergsalat, hjertesalat og småpotet, og omsetningen går i hovedsak gjennom Gartnerhallen/Bama til dagligvarehandelen og restaurantmarkedet.

– Dette er til stor inspirasjon for oss. Det er en spennende tid, hvor vi opplever at interessen for mat øker. Samtidig er det mange svært dyktige matprodusenter som gjør en stor innsats for norsk landbruk. Det gjør det spesielt hyggelig å bli trukket frem, sier Åsmund Bjertnæs.

«Sjitne gulerøde» og andre grønnsaker

Jone Wiig overtok familiegården på Orre på Jæren våren 2017, men har drevet med agurk siden 1997. Sammen med familien produserer han agurk året rundt og blomkål, kålrabi gulrøtter og kinakål på friland. I veksthusene bruker de bare biologiske nyttedyr for å holde borte skadedyr.

– Vi er veldig stolte og ydmyke over å bli nominert og det gir enorm motivasjon til å arbeide videre med å fremme de Norske «sjikelige» råvarene. Dette sier jo at vi har gjort noe riktig de siste årene. Jeg tror nordmenn er i ferd med å forstå hva norsk produksjon er og er villig til å betale mer for «sjikkelig, ekta og ærlig mat», sier Jone Wiig, som er jobber i tett samarbeid med FoU, andre produsenter og kokkemiljø for videreutvikling med hensyn til biologi, bærekraft og produktutvikling.

En allerede kjent merkevare fra bedriften er gulrøttene «sjitne gulerøde» som vant pris under Det Norske Måltid i 2016.

Første reinbedrift til finalen

Rørosrein AS er den første bedriften innen reindrift som har vunnet den fylkesvise bedriftsutviklingsprisen i landbruket. Bedriften er eid av to sørsamiske familier med reindrift i Rørosområdet.

Rørosrein AS holder i hevd reinsdyrdrift på naturens premisser og på landbrukseiendommen er det produksjonslokale og koie hvor det tilbys servering til lukkete lag, samt kulturhistorie og opplevelser som reinkjøring.

– Vi i Rørosrein er svært takknemlige over å få en slik utmerking. Dette er en flott anerkjennelse av det arbeidet som har blitt lagt ned i virksomheten vår, særlig av alle de flinke ansatte. Det er mange timer som ligger bak etableringen og veksten i Rørosrein AS. Vi har hele vegen satset på kvalitet og er heldige som får arbeide og leve med reinen. Vi er svært stolte over vår samiske kulturarv, sier Eva Nordfjell.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse