loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
LAKSEOPPDRETT: Anders Haagaas Grinde mottok i går DOGA-merket nykommer 2017 for oppdrettsprosjektet FISH. (Foto: Einar Elton Jacobsen)

Kortreist lakseoppdrett i Oslo

/ 2017-11-16 08:00:47

Arkitekten Anders Haagaas Grinde fikk i går DOGA-merket nykommer 2017 for sitt konsept for bærekraftig lakseoppdrett i Oslo sentrum.

49 innovative prosjekter mottok DOGA-merket 2017 på Design og arkitektur Norge (DOGA) i Oslo i går.

Arkitekt Anders Haagaas Grinde mottok DOGA-merket for å ha laget konseptet FISH: Et landbasert anlegg for lakseoppdrett som skal ligge på Grønlikaia i Oslo, mellom den planlagte fjordbyen og byens siste industrihavn.

Anlegget inneholder alle produksjonsfaser, fra klekkeri til slakteri, og er skalert for å kunne tilfredsstille byens årlige konsum av laks.

I sin vurdering skriver juryen at de virkelig håper prosjektet til Grinde kommer til å lykkes:

«Her er det mange gode ting å trekke frem: besøkssenteret, som vil være med på å gjøre lakseproduksjon transparent og spennende, arkitekturen, som overbeviser i sin ambisjon om å bli en egen attraksjon, og den miljømessige dimensjonen med kortreist mat og smittefri produksjon. Dette er rett og slett overbevisende og veldig spennende,» står det i jurykjennelsen.

Grønn kassalapp

DOGA-merket nykommer 2017 ble også delt ut til Fredrik Lien Bjørgmo. I en oppgave ved Westerdals har han designet et miljøregnskapssystem som setter karakter på deg når du handler dagligvarer.

«Nasjonal miljømerking av matvarer» er et enkelt system som gir rask og intuitiv informasjon om matvarens miljøavtrykk.

I sin kjennelse roser juryen Bjørgmo for å ha laget noe som er en studie i enkelhet.

«Designsystemet er stramt og gjennomført. Det er en smart videreføring at du også får en samlet vurdering på kvitteringen, så når du handler flere ganger i uka, kan du justere deg og bli bedre. Hvis dette skulle bli innført, ville det trolig også føre til at produsentene blir mer bevisste, for eksempel når det gjelder å bruke palmeolje,» står det i vurderingen.

Imponerende søknader

DOGA-merket nykommer erstatter i år prisen Unge talenter, og deles ut for å synliggjøre og løfte fram studenter og nyetablerte innen design- og arkitekturfeltene.

– Juryen var imponert over årets søknader. De er gjennomarbeidede, favner vidt og holder høy kvalitet. Dette er utøvere som vil sette sitt preg på bransjen i mange år fremover, sier Caroline Olsson, som er prosjektleder for DOGA-merket nykommer, i en pressemelding.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse