loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
STOLT: Inge Johnsen (midten) fikk prisen overrakt av Landbruks- og matminister Jon Georg Dale. Til venstre: Administrerende direktør i Matmerk Nina Sundqvist. (Foto: Maren N. Larsen, Matmerk)

Måltidsentusiast vinner matkulturpris

/ 2017-10-27 10:26:28

– Å få en pris i Ingrid Espelid Hovigs navn, det føles like stort som å få Kongens fortjenstmedalje, sa Inge Johnsen da han i går mottok Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris.

Prisen deles ut årlig til en person som har utmerket seg innen «mat, sunt kosthold og matkultur med hovedvekt på det norske», og ble opprettet som en hyllest til Espelid Hovig på hennes 70-årsdag. Inge Johnsen tildeles særlig prisen for sitt brennende engasjement for å gi barn, unge og andre en matnyttig opplæring, melder Matmerk.

Johnsen er kokk og ildsjel bak Liantunet i Trondheim, hvor barn får komme på besøk for å lære å lage mat av kortreiste råvarer. Her får de for eksempel lage fiskekaker av fersk hyse, eller koke blåskjellsuppe på bål. Her settes måltidskulturen i sentrum.

– Jeg synes det er trist å tenke på at det står kjøkkenbord i Norge hvor familier ikke setter seg ned og spiser sammen i hverdagen. Matkultur handler om mer enn næring, om mer enn å spise oss mette, sier Johnsen.

God mat til alle

Selv har han gode minner fra de daglige samlingene og fellesskapet ved besteforeldrenes bord på gården hjemme i Fosen.

– Jeg skulle ønske flere samlet seg ved kjøkkenbordet i hverdagen. Vi må gjenreise den norske måltidskulturen, sier Johnsen.

Spesielt er han opptatt av at god mat skal være en naturlig del av alles hverdag, ikke bare hos de mest ressurssterke.

– Da jeg var liten, var det barn fra velstående hjem som hadde sjokoladepålegg på ”kakskiva”. Vi fra husmannsheimen hadde leverpostei, sant. I dag er det motsatt. De ressurssterke, de sender barna på skolen med gulrot og grovbrød, sier Johnsen, som frykter et mat-klasseskille.

– Vi ser jo at kortreist mat er i vinden, og det er bra, men det er trist dersom det forblir en trend kun for gourmeter og hipstere, sier Johnsen.

– Skal endringene virkelig forslå, må den kortreiste, gode maten ligge i hverdagshandlekurver, ikke bare i eksklusive papirposer. Hvermannsen må få eierskap til god, lokal mat. Lokalmaten er overalt og den trenger jo ikke være dyr. Det er bare å kjøpe og spise den, men vi må lære folk hvordan. Det er her jeg mener vi må begynne med unger, sier Johnsen.

Etterlyser større satsing

Johnsen er opptatt av at barn må få matnyttige skoledager, og ønsker at barn skal lære å lage god mat med råvarer fra nærmiljøet sitt. Barna må lære å lage og spise mat som er rettferdig ovenfor kroppen, miljøet, lære at vi ikke trenger å velge mat som ødelegger fattiges matfat, poengterer han.

– Hvor er satsinga på opplæring i norsk mat og matkultur? Hvor satser vi på kanskje det mest grunnleggende av alt, maten vår, spør Johnsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse