loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MATFESTIVAL: Fiskekakeverksted er noe av det barna kan få oppleve under Barnas Matfestival i Ålesund denne uken. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Mangfoldig matfestival

Synnøve Prytz Berset / 2017-08-25 08:00:32

Denne uken arrangeres Den Norske Matfestivalen for 33. gang i byen som omtales som Norges klippfiskhovedstad.

Det var et yrende liv og strålende sol da landbruksdirektør Frank Madsøy i går formiddag åpnet Matfestivalen i sentrum av Ålesund.

– Landets første matfestival har holdt det gående hvert år siden starten i 1984. Møre og Romsdal er et av landets mest betydningsfulle matfylker, sa Madsøy og ramset opp en rekke solide foretak rundt om i fylket, fra prisbelønte oster til innovative fiskeribedrifter, som er til stede under årets arrangement.

Festivalen ble startet av noen driftige bønder i 1984/85, som ønsket å sette fokus på kvalitetsmaten bøndene selv produserte, og ikke bare maskinene som ble brukt, som hadde vært tradisjonen tidligere.

Setter maten i sentrum

Dermed arrangerte de en matdag, med fokus på de gode varene som ble laget i hjembygda. Noe som ble starten på matfestivalen som siden har blitt arrangert årlig.

– Mat er en viktig del av vår kulturarv og er med på å forme den vi er. På denne festivalen er maten i sentrum. Den representerer en unik mulighet til å smake på ulike lokale spesialiteter og høre historien bak, sa Madsøy.

I tillegg til salgsboder med lokalmat, street food, arrangeres Barnas Matfestival hvor barn blant annet kan få hjelpe til med å lage og spise fiskemat. Nytt av året er restauranten «Bondens restaurant» hvor «Årets Bondekokk», Nils Henning Nesje fra Langevåg, styrer grytene. Ålesund Ølfestival, med fokus på hjemmebryggere, mikrobryggerier og nasjonale bryggerier, arrangeres parallelt med Matfestivalen.

Under festivalen inviterer også Klippfiskakademiet hver dag til Kokketeater hvor lokale råvarer er i sentrum.

Bokslepp

Etter åpningen av festivalen var det tid for lansering av «Klippfiskboka – Maten og historia». Bjørn Gunnar Tafjord, som sammen med Atle Døssland er medredaktør for boka, understreket at det var stas å slippe boka i klippfiskhovedstaden Ålesund. De jobber begge ved Høgskolen i Volda hvor ideen til boka oppstod.

Boken byr på en historisk gjennomgang med fem kapitler om norsk klippfiskhistorie og et kapittel om klippfiskens utvikling internasjonalt.

I tillegg byr boken på oppskrifter fra fem forskjellige land.

– Kokker på klippfiskakademiet har hjulpet oss å lage 37 klippfiskretter som er gjengitt i boka, sa Tafjord.

LANSERING: «Klippfiskboka» ble lansert under åpningen av Matfestivalen i går. Her finner du både klippfiskens historie og klippfiskoppskrifter fra både innland og utland. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Varierer i vanskelighetsgrad

En av kokkene ved klippfiskakademiet, Mindor Klauset, kommenterer at en klippfiskbok bør Ålesund ha. Han påpeker videre at det har vært mye arbeid å lage rettene i boka, men de er veldig fornøyde med resultatet.

– Det er viktig at det skal være mulig å få tak i råvarene i oppskriftene som varierer i vanskelighetsgrad. Det er også viktig at man gjør oppskriften til sin egen, varier etter smak. Lag klippfisk, oppfordret Klauset til slutt.

Tradisjonsrik sild

I en av bodene i gågata står Jan Agnar Nærø i Njardar AS og selger salta og røkt sild.

– Min bestefar startet opp i 1901. Jeg er tredjegenerasjon og tok over i 1972, sier Nærø, som er veldig fornøyd med pågangen under festivalen.

– Det har vært mye folk her siden vi kom i dag morges, og folk liker produktene.

SILD:  – Salta, røkt sild er hovedproduktet vårt, sier Jan Agnar Nærø i Njardar AS, som denne uken har satt opp salgsbod i gågata i Ålesund sentrum. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse