loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MATSVINN: Mengde matsvinn er redusert med 13 prosent fra 2015–2017 i store deler av matbransjen viser kartleggingsrapport utarbeidet av Østfoldforskning på vegne av Matvett. (Arkivfoto)

Matsvinn-nedgang i matbransjen

/ 2018-10-18 08:00:10

Matsvinnet fortsetter å gå ned, viser fersk kartleggingsrapport fra Østfoldforskning.

Den siste kartleggingsrapporten, som er utarbeidet av Østfoldforskning på vegne av Matvett, viser at mengde matsvinn i store deler av matbransjen er redusert med 13 prosent fra 2015–2017.

– Det er positivt å se at matsvinnet fortsetter å gå ned samtidig som klimagassutslippene og det økonomiske tapet knyttet til matsvinnet i matbransjen også er redusert med henholdsvis 10 og 8 prosent, sier forsker Aina Stensgård i Østfoldforskning, i en pressemelding.

– Dette er første gang vi ser og skyldes at matsvinnet nå også er på vei ned for relativt klimaintensive og dyre produkter som kjøtt og meieri.

Svinndata

I 2017 ble det kastet minimum 385 000 tonn spiselig mat i Norge. Dette tilsvarer cirka 73 kg per innbygger per år. Husholdningsleddet står for over halvparten av dette matsvinnet (58 %), etterfulgt av matindustrien (24 %), dagligvarehandelen (13 %), hotell og kantiner (estimert til 3 %) og grossistleddet (2 %).

For første gang er svinndata fra mel- og mølleprodusenter samt bryggerinæringen inkludert (matindustri), i tillegg til matsvinn fra hotell og kantine. Primærnæring grønn sektor, sjømatindustri, restaurant og offentlig sektor er foreløpig ikke inkludert i kartleggingsresultatene.

Flere rapporterer

Ifølge Anne-Grete Haugen i Matvett har antall matindustribedrifter som leverer matsvinndata og rapporterer på tiltak for 2017 mer enn doblet seg fra foregående år.

– Dette viser at rammeverket som «Bransjeavtalen om redusert matsvinn» representerer, bidrar til å få bedre oversikt over maten som kastes og hvilke tiltak som gjennomføres. Fra 2020 skal det sammenstilles statistikk på matsvinn fra hele verdikjeden i Norge, sier hun.

Ny matsvinnkalkulator

Matvett, LCA.no og Østfoldforskning har utviklet en matsvinnkalkulator, der bedriftene kan beregne mengde, økonomisk verdi og CO₂-utslipp på matsvinnet sitt, regne ut effekten av å redusere matsvinnet og sammenligne seg med andre lignende bedrifter.

Verktøyet skal bidra til å motivere matbransjen til å sette seg mål og synliggjøre hva det betyr å nå dem.

Spørreundersøkelser av forbrukeratferd, viser at det i 2017 er betydelig færre som oppgir å ha kastet mat som har passert holdbarhetsdatoen, noe som kan tyde på at kampanjer som «Best før, ofte god etter» og «ikke dårlig etter» samt «Se, lukt, smak» har hatt effekt.

Kartleggingen viser også at det er noen matvarer vi fremdeles kaster betydelig mer av enn andre; middagsrester fra oppbevaring og direkte fra matlaging, frukt, grønnsaker og ferske bakervarer. Det er barnefamilier med to jobber, god råd og dårlig tid som kaster mest mat. Nullkasteren er godt voksen (60-75), bor i par og uten barn.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse