loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
De lengst utdannede spiser mer av både grønnsaker og fisk.

Mer grønt enn noen gang

Georg Mathisen / 2015-11-05 15:08:35

Aldri før har nordmenn spist så mye grønt.

De siste ti årene har nordmenns frukt- og grøntinntak økt med omkring 20 prosent. I 2014 kjøpte forbrukerne 6 prosent mer grønnsaker enn året før.

Ikke i mål

Likevel er ikke gjennomsnittsnordmannen helt i mål. Enda bør det spises mer frukt og grønt, fisk og grove kornprodukter, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding.

– Tallene for forbruk av grønnsaker er de høyeste vi noen gang har sett, sier Linda Granlund. Hun er divisjonsdirektør for folkehelse, og snakker om tallene i den årlige «Utvikling i norsk kosthold»-rapporten.

Granlund er likevel mer opptatt av å se utviklingen over tid enn av endringene fra år til år. De siste ti årene har forbruket av grønnsaker, frukt og bær økt med omkring 20 prosent.

For mye mettet fett

Rapporten viser ellers at folk spiser mer matolje på bekostning av smør, men mye mer mettet fett enn det Helsedirektoratet anbefaler. Dessuten spises det dobbelt så mye kjøtt som fisk.

Spisemønstrene er svært forskjellige avhengig av hvor lang utdannelse folk har. De lengst utdannede spiser mer grønnsaker, frukt, bær og fisk.

– Det er for store sosiale ulikheter i levevaner, og det gjelder også kostholdet vårt.  En av våre store oppgaver er å redusere disse forskjellene. For oss i Helsedirektoratet betyr dette blant annet at vi jobber stadig mer bevisst med målrettete tiltak mot ulike grupper både i helsevesenet, i skole og barnehager og mot befolkningen generelt, og vi samarbeider stadig mer med matbransjen om tiltak for folkehelsen, sier Linda Granlund.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse