loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TØMMES HELT: Ketsjup som glir lettere ut av flasken er et eksempel på nye produkter som er bedre for miljøet. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Blomsterpotter og ketsjupeffekt

Georg Mathisen / 2018-05-31 08:54:30

Iskremboksen som kan oppsirkuleres og brukes som blomsterpotte – eller ketsjupen som er laget for å renne lettere ut av flasken slik at ingenting går til spille. Allerede nå er gjenbruk og miljøpåstander en av de viktigste trendene i nye mat- og drikkelanseringer.

– EU og FAO griper inn mot «umoralske» nivåer av matsvinn, og emballasjen utstyres med bærekraftige meldinger, rapporterte Chang Liu under Anuga Foodtec 2018. Hun presenterte ti på topp-trendene for 2018 slik Innova Market Insights ser dem.

– Bærekraft er for eksempel sentralt i lanseringene av alternativer til meieriprodukter. Nesten halvparten av forbrukerne tror at plantebasert yoghurt er mer bærekraftig enn melkebasert, fortalte hun.

Her er de ti topptrendene som Innova er kommet fram til:

  1. Påpasselighet. Også i Norge brukes det engelske moteordet «mindfulness». Hvert år kommer det 43 prosent flere produkter med etiske påstander. 23 prosent av kinesiske forbrukere peker på «laget med ekte ingredienser» som den faktoren som påvirker valgene deres mest når de kjøper mat og drikke.
  2. Lettere nytelse. Forbrukerne vil ha nytelse og god smak, men samtidig vil de ikke være altfor usunne. Antallet nylanserte snacksprodukter med «tynne» påstander er doblet mellom 2012 og 2017. Lavt alkoholinnhold er en av trendene. Økologisk bjørkesaft er blant produktene som Chang Liu trekker fram.
  3. Positivt prosessert. Flere rå og gammeldagse produkter havner i hyllene. Halvparten av forbrukerne i USA, Storbritannia og Australia ser på mat- og drikkeprodukter som mer naturlige når emballasjen forteller om færre ingredienser. Shotsene fra blant andre Juiceriet er typiske eksempler i Norge.
  4. Full sirkel. 34 prosent av mat- og drikkelanseringene i verden inneholder en eller annen etisk påstand på emballasjen, for eksempel at den er biologisk nedbrytbar eller komposterbar. Spiselig emballasje er også på vei oppover. Og ikke minst, kjent fra Norge: Foredlede produkter av «stygge» grønnsaker.
  5. Bortenfor kaffebaren. Kaffe og te vokser, ikke minst som smaker. Forbrukerne vil ha gode blandinger av favorittsmakene. Coca-Cola pluss kaffe, for eksempel. Twix og kaffe, espressosjokoladepålegg, matchasjokolade. Mellom 2012 og 2017 er antallet snackslanseringer med kaffesmak doblet.
  6. Si det med farger. Sosiale medier driver utviklingen, takket være de mange som deler fargerike matbilder. Hver tiende vestlige forbruker og hver femte i India og Kina sier at sosiale medier påvirker dem til å kjøpe bestemte mat- og drikkeprodukter. Hvert år øker de fargerike lanseringene med 11 prosent.
  7. Middag ute, hjemme. Servering møter detaljhandel: Unge voksne er villige til å betale mer for kvalitetsmåltider som de kan tilberede hjemme. På emballasjen står restaurant- og kjøkkensjefhenvisningene i kø. Eyvind Hellstrøm og Arne Brimi var tidlig ute – de får følge av kjente og ukjente kokker.
  8. Fra snacks til minimåltider. Flere satser på å møte den sulten-irritable følelsen som mange får mot slutten av dagen. De som er fysne på noe, skal samtidig få noe som er sunt og som lar dem nyte. Små pakninger øker, samtidig som oliven, paprika og andre måltidskomponenter presenteres som sunne snacks.
  9. Havhagen. Fisk utfordrer kjøttet – selv om de siste forbrukstallene i Norge ikke tyder på det. Sjølami, ørretcarpaccio, tarenudler, müsli med irsk tare og søt spirulina er noen av eksemplene. De siste fem årene har antallet snackslanseringer med tare og andre havplanter økt med 19 prosent hvert år.
  10. Rikelig utvalg. Kjente produkter kommer i flere varianter, og gamle og nye smaker blandes. Havsaltkaramell – eller peanøttsmør med appelsin- og rosinsmak. Samtidig går kjente produkter et skritt videre: Heinz ketsjup kommer i klemmepose for barna og med karamellisert løk og bacon for burgerspisere.

I PRAKSIS: Bærekraft er ikke bare prat, men en viktig trend når det lanseres nye produkter, fortalte forbrukeranalytiker Chang Liu under Anuga Foodtec 2018. (Foto: Georg Mathisen)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse