loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TIDSBESPARENDE: Filetroboten fra Marel gjør produksjonen svært tidsbesparende, det benyttes en tynn vannstråle styrt av høyteknologi som skjærer bort bein og former filetet til ønsket størrelse. (Foto: Marianne Lovise Strand)

Robotene som effektiviserer fiskeindustrien        

/ 2018-06-19 07:45:47

En av de største oppfinnelsene på fiskeri­messen Seafood Expo i Brussel, var pakkeroboten fra det islandske firmaet Marel. Primex på Myre i Vesterålen har investert i både den og vannkutte-robot og blir dermed Europas mest moderne fiskefabrikk. Men flere kommer etter.

Tekst: Marianne Lovise Strand

På standen til Marel var robot-teknologien stilt ut over en større gulvflate og selgerne hadde mer enn nok å gjøre med å demonstrere og svare på spørsmål om pakkeroboten. Potensielle kunder og andre interesserte flokket seg kontinuerlig rundt den spennende nyvinningen. De tittet og pekte, spurte og fikk svar.

Maskintypen, som er kjent fra kylling-industrien, er nå er videreutviklet og tilpasset skånsom behandling av fiskefileter.

Fiskefiletene, som ble lagt på båndet, ble raskt og effektivt plukket opp av robotarmene og sortert videre dit man hadde innstilt at de skulle legges. Imponerende nok ble ikke filetene det minste lurvete, til tross for at demonstrasjonen pågikk fra morgen til kveld.

De ivrige Marel-selgerne forklarte at filetene blir veldig skånsomt behandlet av den nye roboten, som uten tvil vil bidra til å effektivisere fiskeproduksjonen i inn- og utland radikalt.

Europas mestmoderne

Marel er markedsledende leverandør av avansert prosessteknologi og service til kylling-, kjøtt- og fiskeindustrien globalt med 5.400 ansatte over hele verden.

Primex har allerede gått til anskaffelse av robot-maskiner fra Marel i sitt splitter nye fabrikkanlegg på Myre i

Vesterålen. De har også installert filetkutterobot der kuttingen foregår med en tynn vannstråle.

– Et anlegg som ikke bare er Norges, men også Europas, mest moderne anlegg ifølge Primex-direktøren, Martin Rasmussen og eier, Frederic Lebaron fra Paris.

Etter at filét-råstoffet er grovtrimmet for kveis og blod er fisken knapt i berøring med menneskehender inntil de ulike sorteringene er klar for frysing, ferskpakking eller blokk. Ifølge leverandøren Marel er det ingen andre fabrikker som har en så høy grad av automatisering av prosessene før og etter selve vannkutteren som Primex på Myre.

Også fiskeindustribedrifter på Melbu i Vesterålen, Mehamn i Finnmark og på Senja, har tatt i bruk roboter til filetproduksjon, men disse har valgt utstyr fra produsenten Valka.

Produksjonsbedriften Vesteraalens AS på Sortland blir den neste fabrikken som tar i bruk robotmaskiner når de åpner sin nye fabrikk til høsten.

Jevnere kvalitet

De nye robotmaskinene vil i stor grad ta bort den menneskelige faktor, noe de mener skal gi jevnere kvalitet på produktene. Men det vil selvsagt fortsatt være behov for manuell behandling i deler av produksjonen.

Med filetroboten som skjærer fiskefiletene med vann kan fabrikken blant annet påta seg produksjon der kundene krever eksakte porsjonstørrelser til butikk på en måte som er umulig å oppnå for hånd. Filetrobotene til de islandske selskapene Valka og Marel fjerner automatisk ben og kutter filetene i de størrelsene fabrikkene ønsker.

I prosessen bruker maskinene en kombinasjon av et røntgen- og et 3D- bildebehandlingssystem med robotstyrte vannstråler, og systemet analyserer hver filet. Kameraene registrerer ned til 0,2 millimeter tykke bein for å sikre beinfrie produkter.

– Automatiseringen skal gi jevnere vareflyt, som er viktig for å oppnå økt lønnsomhet, ifølge Rasmussen hos Primex på Myre i Vesterålen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse