loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TRADISJONER: Julen er en tid for tradisjoner, og særlig i matveien, sier direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen. (Foto: Virke)

Nordmenn storspiser i desember

/ 2017-12-13 09:50:44

I snitt handler nordmenn 20 prosent mer mat, drikkevarer og andre dagligvarer i desember enn i en vanlig måned.

Tall fra Hovedorganisasjonen Virke viser at nordmenn i snitt handler mat-, drikke og dagligvarer for 4460 kroner hver i desember.

– Nordmenn er veldig glad i tradisjoner, og god mat og drikke er viktig for å få den rette julestemningen, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare, i en pressemelding.

Matmåneden

I desember vil vi handle mat, drikke og andre dagligvarer for totalt 23,4 milliarder kroner. Vel 81 prosent av handelen skjer i dagligvarebutikker – men også vinmonopolet, taxfreesalg, kiosker, bensinstasjoner, helsekostbutikker og forretninger for frukt, grønt, fisk og godterier har godt besøk i julen.

– Julen er en tid for tradisjoner, enten man reiser hjem til jul, eller vil gjenskape barndommens smaker, forteller Størksen.

Tall fra Matprat viser at vi ikke er særlig eksperimentelle på selveste julaften, men spiser stort sett det samme hvert år.

– 67 % av østlendingene vil ha svineribbe, og 69 % vestlendingene vil ha pinnekjøtt på julaften, slår Størksen fast. Dette tallet er nokså stabilt, og viser at særlig julaften er en kveld der menyen er svært tradisjonsrik, sier Ingvill Størksen.

Stadig bedre utvalg

Det er lenge siden forbrukerne bare kunne velge mellom røkt og urøkt pinnekjøtt. Eksempelvis har Jacob’s på Holtet hele 27 ulike typer pinnekjøtt å velge mellom. Bevisste kunder kan finne julemat laget etter samme tradisjon og oppskrift som de er vant til fra sin hjembygd, som eksempelvis tørrmodnet ribbe eller eldhusrøyt pinnekjøtt.

– Hele 85 % av norske forbrukere sier at de gjerne vil prøve norsk lokalmat. Forbrukerne kan glede seg over et utvalg på nær 1500 norske lokalmatprodukter, sier Størksen.

– Viljen til å eksperimentere med den klassiske julematen er imidlertid større når man inviterer til festbord ellers i julen. Etterspørselen etter spennende oppskrifter øker, og nordmenn gir ribben følge av alt fra asiatiske smaker til østafrikansk krydder, sier Størksen.

Mer frukt og grønt

I følge Matprat er det 2 % av oss som velger vegetarmat på julaften. Etterspørselen etter vegetarprodukter øker, også i julen.

– Det er også en trend med mer frukt og grønt som del av julematen, sier Størksen.

Desember er blant annet høysesong for klementiner. I følge opplysningskontoret for frukt og grønt spiser vi i snitt cirka 5 kg klementiner hver de 6 til 8 ukene frem mot jul.

– Blant de unge er det også mange som ønsker seg en lett dessert, for eksempel fruktsalat, som avslutning på et tungt julemåltid. Men fremdeles er det riskrem og karamellpudding som er de mest spiste dessertene – «same procedure as every year», avslutter Størksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse