loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
UTDELING: Fra venstre: Espen Larsen fra Finsbråten, Erik Mydland fra Mydland, statsråd Jon Georg Dale, Elin Brunsdon fra Animalia, Pål Espung fra Nortura og Marit Nicolaisen fra Grilstad. (Foto: Camilla Berg Hansen/Matmerk)

Norsk pinnekjøtt beskyttes

/ 2017-11-13 09:46:08

Pinnekjøtt fra Norge er nå vernet med Beskyttet geografisk betegnelse, som garanterer at Pinnekjøtt fra Norge er laget av norsk lam eller sau.

– Det er viktig og riktig å beskytte et av de mest tradisjonsrike norske kjøttproduktene vi har. For å kalle produktet ditt «Pinnekjøtt fra Norge» må nå råvaren være norsk og det stilles klare krav til salting og tørking. Det er viktig for å opprettholde kvaliteten på en av de fineste norske matskattene og det gir en garanti til forbruker om at de kjøper ekte vare, sa landbruks- og matminister Jon Georg Dale da han overrakte prisen under NM i Kjøttprodukter forrige uke.

Garanti

Geografisk beskyttelse garanterer at pinnekjøttet er produsert i Norge etter tradisjonell metode med klare krav til kjøttfylde og fettmengde, at sidene er tilstrekkelig saltet og brukt den tiden det tar å tørke med minst 33 prosent.

– I forhold til bærekraft og selvforsyning er det viktig å utnytte alle ressursene våre til matproduksjon, og vi må ikke glemme at sauen er med på å hindre gjengroing av kulturlandskapet vårt. Og så er jo kjøttkvaliteten fra norske sau og lam i verdensklassen, sa spesialrådgiver Elin Rasten Brunsdon fra Animalia, da hun mottok beviset på vegne av produsentsammenslutningen «Pinnekjøtt fra Norge.

Tolv pinnekjøttprodusenter har gått sammen og får en Beskyttet geografisk betegnelse på «Pinnekjøtt fra Norge». Med klare krav til både produksjonsmetode og norsk råvare sikres forbrukeren riktig kvalitet og garantert opprinnelse. Akkurat slik vi kjenner beskyttelsen knyttet til Champagne, Roquefort og Parmaskinke. Animalia har utarbeidet søknaden på oppdrag fra kjøttbransjen.

Et tradisjonsprodukt

I en undersøkelse Ipsos MMI har gjort på oppdrag fra Animalia oppgir hele 93 prosent at det er viktig å bevare pinnekjøttet som et norsk tradisjonsprodukt. 89 prosent mener at pinnekjøtt skal lages på norsk råvare.

– Pinnekjøttet har et bunnsolid omdømme. Nå er  «Pinnekjøtt fra Norge» i den eksklusive mateliten. Vi håper at dette er med på å øke forbrukerens bevissthet om at Norge faktisk er en matnasjon med røtter, tradisjon og matkvalitet, sier administrerende direktør i Matmerk Nina  Sundqvist. Matmerk administerer merkeordningen Beskyttede Betegnelser på oppdrag fra Mattilsynet.

Tildelingen av Beskyttet Betegnelse betyr at kun pinnekjøtt som kommer inn under følgende definisjon kan kalle seg «Pinnekjøtt fra Norge»: «En side av lam eller sau som er saltet, eventuelt røkt eller smakstilsatt, modnet og ferdig tørket». Det stilles krav til at det kun skal brukes norsk råstoff, altså sau, ung sau, eller lam som er født, oppvokst, slaktet og foredlet i Norge. Og det stilles krav til at «Pinnekjøtt fra Norge» skal lages av sider. Bog tillates ikke.

Medlemmer i produsentsammenslutningen «Pinnekjøtt fra Norge» er:

Bjorli Fjellmat SA, Fatland Jæren AS, Finsbråten AS, Grilstad AS, H. Mydland AS, Nortura SA, Ole Ringdal AS, Oppdal Spekemat AS, Orkla Foods Norway AS, Røroskjøtt AS, Sunnmøre Kjøtt AS, Tind Spekevarer AS.

Ett svar til “Norsk pinnekjøtt beskyttes”

  1. Roar Isaksen sier:

    Noen lar pinnekjøttet henge på et litt varmt sted den første dagene av modningen. Og så trenger det mellom 6 og 8 uker for å utvikle den unike smaken som ekte pinnekjøtt skal ha. Pinnekjøttet du får kjøpt i butikken er ikke modnet såpass lenge, men heller ved hjelp av en måte som går adskillig raskere. Det er derfor mye tammere i smaken enn hjemmelaget pinnekjøtt. Det samme gjelder mesteparten av lutefisk fra butikken. Det mangler den gode smaken som er av ekte skrei som tørkes lenge og naturlig slik det gjøres på Røst som er kjent for verdens beste tørrfisk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse