loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TØRRFISK: Jon Edvard Johansen fra Hovden Fiskeindustri AS inspiserer norsk tørrfisk på marked i Lagos, Nigeria. (Foto: Norges sjømatråd)

Norsk sjømatfestival i Nigeria

/ 2018-08-28 08:00:48

Sjømatrådet arrangerer festival som skal hylle lange eksporttradisjoner og nye muligheter i Nigeria.

Festivalen skal arrangeres i den nigerianske millionbyen Lagos denne høsten.

– Dette blir kjempespennende. Vi tok inspirasjon fra tørrfiskfestivalene i Italia, og tenkte – ja, hvorfor ikke? Nigerianere elsker fest og moro, god mat og sosiale lag, så dette blir definitivt en opplevelse, sier sjømatutsending for Vest- og Sentral-Afrika Trond Kostveit i Sjømatrådet.

Skal inspirere unge

Den norske tørrfisken har etter hvert fått en solid plass i nigeriansk matkultur. Handelen har foregått siden 1800-tallet, og Nigeria er i dag Norges nest største marked for tørrfisk.

– Som i mange marked for konvensjonelle produkter er det derimot mange yngre som ikke har kunnskap om hvordan man skal tilberede fisken. Under festivalen kommer vi til å fokusere på hvordan man kan tilberede tradisjonelle og nye retter med tørrfisk og annen norsk sjømat. Det blir innslag fra lokale restauranter og norske produsenter, samt kokkekonkurranse for nye retter med norsk tørrfisk, sier Kostveit.

Møter konkurranse fra Island

Det har blitt eksportert 3 600 tonn tørrfisk og tørrfiskhoder til Nigeria hittil i år, med en verdi på 111 millioner kroner. Det er en nedgang på 14 prosent i verdi mot samme periode i fjor.

– Vi har sett en tydelig forbedring i markedet siden bunnen i 2016, men er også klar over at vi møter konkurranse fra Island. Fremover skal vi jobbe mer med å fremheve det norske opphavet, i tillegg til å fremheve oppskrifter og helsefordelene med sjømat og tørrfisk spesielt, sier Kostveit.

Sjømatseminar

I tilknytning til sjømatfestivalen vil Sjømatrådet også arrangere et seminar for norske og nigerianske aktører, og Kostveit håper at mange norske eksportører vil ta turen til Lagos i oktober. Programmet vil ikke kun omhandle tørrfisk, men også pelagisk og laks.

– Vi gjennomførte en svært vellykket eksportørreise i Lagos i fjor vår, og har fått mange gode tilbakemeldinger både fra norske og nigerianske aktører. I et land som Nigeria, der personlig kontakt er svært viktig i forhandlinger, var sjømatseminaret en god møteplass for begge parter, sier Kostveit.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse