loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
STOPPER SAMARBEID: Inntil avgiftssaken er løst legger samtlige norske brus- og vannprodusenter samarbeidet med myndighetene om folkehelse på is, sier Petter Nome, direktør for Bryggeri- og Drikkevareforeningen. (Foto: Bryggeri- og Drikkevareforeningen)

Oppfatter avgiftsøkning som avtalebrudd

/ 2017-11-28 08:30:35

Samtlige norske brus- og drikkevareprodusenter har besluttet å legge folkehelsesamarbeidet med myndighetene på is.

Årsaken til dette er budsjettforliket, hvor regjeringen øker avgiften på brus med og uten sukker, samt vann med smak med over 40 prosent.

– Norske brus- og vannprodusenter har lagt ned svært mye arbeid og store ressurser for å få plass en forpliktende avtale med Helseministeren, men er nå svært usikre på hvilken verdi denne avtalen har, skriver styret i Bryggeri-  og drikkevareforeningen i en pressemelding.

Liten tillit igjen

De poengterer videre at de har hatt en god og krevende dialog med myndighetene, og medlemsbedriftene er godt i gang med arbeidet med å redusere sukkerinntaket fra deres drikker.  Selskapene rapporterer at de er godt i rute i forhold til sitt eget mål om å redusere sukkeret med 19% per liter solgt drikke innen 2020.

Planene for ytterligere reduksjon var på plass for 2018, men nå som rammebetingelsene er kraftig endret med en voldsom avgiftsøkning, må produsentene revurdere planene. Dette skjer midt i kundeforhandlingene for 2018.

– Avtalen med Helseministeren ble inngått fordi aktørene ønsker å fortsette den positive utviklingen med redusert sukkerinntak fra brus, iste og saft, og for å få tid til å jobbe langsiktig mot et meget ambisiøst mål. Nå foreligger det drikkevareprodusentene oppfatter som et avtalebrudd og det det naturlig å vurdere å trekke seg fra avtalen. Hva blir det neste? Det er liten tillit igjen og en avtale uten tillit har liten verdi, skriver de videre.

Rammer norske arbeidsplasser

Ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen er forslaget svakt utredet, rammer norske arbeidsplasser og norsk konkurransekraft. I tillegg får avgiftsøkningen trolig negativ helseeffekt fordi grensehandel og privatimport fra Sverige må forventes å øke betydelig, hevder de.

– Avtalen mellom myndigheter og industri var i ferd med å etablere seg som et eksempel til etterfølgelse i andre land, der man viste at god dialog og felles mål skaper vilje til å investere i en positiv men krevende endring. Det er ikke lenger tilfelle.

Foreningen mener avgiftsøkningen må reverseres før den gjennomføres. Drikkevareprodusentene planlegger å fortsette sitt arbeid for redusert sukkerkonsum, men har ingen intensjon om samarbeid med regjeringen om folkehelse før avgiftssaken er løst.

– Vi forventer bedre fra Høyre og FrP. Her henter man over 900 millioner kroner fra én bransje for å finansiere KrFs ønskeliste, uten å se konsekvensene for bedriftenes satsing og et partssamarbeid som må være tuftet på tillit og langsiktighet.

Ett svar til “Oppfatter avgiftsøkning som avtalebrudd”

  1. Svein Harboe sier:

    Til Slikkepinnekrigen.
    Hvem sa: «Det er vondt å bli sint, hvis ingen blir redd.»
    Det ikke bevist at kunstige søtningsmiddel ikke er skadelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse