loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SKREV UNDER: Styrelederne Sveinung Svebestad (til venstre) og Ståle Gausen tar hverandre i hånden og er enige. Bak står Hans Thorn Wittussen, visekonsernsjef og konserndirektør Nortura Råvare og medlem, og KLF-direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen. (Foto: Nortura)

Mener kjøttavtale svekker konkurransen

Georg Mathisen / 2016-10-11 20:53:19

Konkurransetilsynet slakter forslaget om ny markedsbalanseringsordning fra Nortura og KLF.

Ordningen vil svekke konkurransen i markedene for kjøtt og egg og føre til høyere priser til forbruker, mindre produktutvikling og mindre effektive bedrifter, mener tilsynet.

Nortura og KLF ble enige i august om å samarbeide om en ny markedsordning for kjøtt og egg.

– Dyrere kjøtt

– Nortura og medlemsbedriftene i KLF er i dag konkurrenter i flere markeder. Med dette forslaget åpnes det for et nært samarbeid om markedsbalansering mellom disse. Det kan svekke konkurransen i de markedene der disse møtes, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen.

Konkurransetilsynet mener at forslaget også kunne legge til rette for «informasjonsutveksling og samordning utover det som er nødvendig for å foreslå egnede markedsbalanseringstiltak».

– Svekket konkurranse vil kunne føre til høyere priser på kjøtt og egg ut til forbruker, mindre produktutvikling og mindre effektive bedrifter, sier Gabrielsen.

Skeptisk minister

–Forslaget innebærer at det kan samarbeides mellom konkurrenter på råvareleddet for kjøtt og egg, og mellom konkurrenter på leddet for skåret vare i kjøttmarkedene, sier Gabrielsen.

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale karakteriserer seg selv som «avventende skeptisk» til forslaget da det kom. – Jeg registrerer svaret fra Konkurransetilsynet og vil ta dette med som en del av vurderingsgrunnlaget i arbeidet med jordbruksmeldingen, sier Dale.

KLF ikke overrasket

KLF-direktør Bjørn-Ole Juul-Hansen er ikke overrasket over tilsynets konklusjon.

– Det norske landbruksmarkedet er ikke fritt, det er gjennomregulert. Markedsregulator skal derfor i dag ha en oversikt over den totale produksjonen i det norske marked, ikke bare Norturas produksjon, for med den kunnskapen å kunne foreta nødvendig regulering, sier han på KLFs hjemmeside.

– Tøffere konkurranse

Juul-Hansen er uenig i Konkurransetilsynets vurderinger og mener den foreslåtte løsningen åpner for å finne billigere måter å regulere markedet på.

– Løsningen vi foreslår legger også til rette for at konkurransen vi i dag har når slaktet først er solgt, blir enda tøffere, sier Juul-Hansen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse