loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SALTREDUKSJON: Saltinnholdet i sentrale matvare grupper ligger allerede på nivå med saltmålene som er satt for perioden 2015-2018. (Foto: Shutterstock)

Saltpartnerskap gir resultater

/ 2017-06-12 09:50:05

Saltinnholdet i brød og kjøttprodukter ligger allerede på nivå med saltmålene for 2018, viser fersk statusrapport.

I oktober 2015 ble Saltpartnerskapet inngått av helse-  og omsorgsminister Bent Høie og sentrale aktører fra næringslivet og helseforvaltninger. Målet med partnerskapet har vært å få til et forpliktende arbeid med saltreduksjon, med konkrete mål for rundt hundre ulike matvarekategorier.

Mandag 29. mai var sentrale aktører i næringslivet igjen samlet hos helse- og omsorgsminister Bent Høies. Her ble det lagt fram en fersk statusrapport, utarbeidet av Helsedirektoratet, som viser at saltinnholdet i sentrale matvaregrupper allerede ligger på nivå med saltmålene som er satt for perioden 2015-2018. Dette gjelder blant annet en rekke brød og kjøttprodukter.

– Matvarebransjen har vist at samarbeid bidrar til en bedre folkehelse. Jeg er fornøyd med grepene som er tatt så langt, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie, i en pressemelding.

For høyt saltinntak

Ved Folkehelseinstituttet har de analysert saltnivået i 500 prøver med urin fra deltakere i Tromsøundersøkelsen 2015. Resultatene viser at det daglige saltinntaket for menn i Norge ligger på cirka 10 gram, og for kvinner 7,5 gram.

– Saltinntaket vårt er fortsatt for høyt. Verdens Helseorganisasjon anbefaler maks 5 gram salt per dag. Vi er på god vei, og samarbeidet med bransjen vil gi gode resultater i årene som kommer, sier Høie.

Målet i regjeringens handlingsplan for et bedre kosthold 2017-2021 er å redusere saltinnholdet i maten med 30 prosent innen 2021. En nedgang i saltinntak kan gi betydelige helsegevinster i folkehelsen.

Brødvarer og kjøttdeig

Arbeidet med saltreduksjon innenfor matvaregruppen brødvarer startet allerede før helseministeren kalte inn til felles dugnad i 2015.

– Dette er et godt eksempel på viktigheten av strukturelle virkemidler; små grep som treffer veldig mange. Mye av det saltet vi får i oss kommer ikke fra saltbøssen på bordet, men fra mat vi ikke tenker på inneholder mye salt. Det er derfor det er viktig for meg å ha et tett samarbeid med de som lager og selger maten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

NorgesGruppen er en av næringslivsaktørene i Saltpartnerskapet. De har blant annet fjernet alt salt i kjøttdeiger og redusert salt i brød.

Ifølge fagsjef sunnhet og ernæring i NorgesGruppen, Aina Merie Lien, har det for NorgesGruppen vært viktig med gradvis saltreduksjon, og å starte med de matvarene som bidrar mest til salt i kostholdet.

– Dette gjelder blant annet kjøttprodukter og brød, nettopp fordi vi spiser så mye av dette, Lien.

Fjerningen av salt i alle kjøttdeigene i NorgesGruppens butikker, dvs. KIWI, MENY, Spar og Joker, innebærer en årlig saltreduksjon på 115 tonn, hvis resten av bransjen følger etter er potensialet ytterligere 140 tonn, påpeker hun videre. Mindre salt i brødene (fra Bakehuset) utgjør en saltreduksjon på drøye 15 tonn per år.

– Det har vært viktig for oss å redusere saltet i alle de brødene vi selger mye av, slik som First Price kneip og KIWI-brødet. Reduksjoner her monner og treffer den jevne forbruker, sier Lien.

Krydder, supper og sauser

Innen 2020 har NorgesGruppen satt seg et mål om å redusere saltinnholdet i matvarer med 20 prosent, noe som tilsvarer 200 tonn per år.

– Målene er ambisiøse. Vi fortsetter å se på kjøtt og brød, og følger også opp de konkrete målene som er satt for rundt hundre ulike matvarekategorier. Nå prioriterer vi krydder, sauser, supper og ferdigretter, fordi disse varegruppene står for en stor andel, sier Lien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse