loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SUNT: – Store deler av befolkningen spiser i dag for lite frukt, bær og grønnsaker. Det er trist, for disse matvarene bidrar til å gi både farge og god smak til alle dagens måltider, sier Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)

– Sats på forebygging

/ 2018-03-14 09:31:27

Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) oppfordrer regjeringen til å prioritere folkehelse på statsbudsjettet for 2019.

I en rapport anslår Helsemyndighetene at samfunnskostnaden relatert til usunt kosthold er på 154 milliarder kroner. Sagt på en annen måte er dette et anslag på den totale samfunnsøkonomiske gevinsten man kan oppnå om hele befolkningen følger kostrådene, påpeker Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding.

– Det er på tide å satse mer på forebygging, og det håper vi nå at politikerne vil ta med seg inn i arbeidet med neste års statsbudsjett, sier Guttorm Rebnes, direktør i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Enkle råd

Han understreker at myndighetenes kostråd er enkle og baserer seg på vanlig sunn norsk mat i passe porsjoner.

– Store deler av befolkningen spiser i dag for lite frukt, bær og grønnsaker. Det er trist, for disse matvarene bidrar til å gi både farge og god smak til alle dagens måltider. Som en bonus kommer de store helsegevinstene, sier Rebnes.

Gode vaner etableres tidlig

OFG har som målsetting å bidra til at hele Norges befolkning vil praktisere kostrådet «5 om dagen». En undersøkelse gjennomført av Kantar TNS på oppdrag fra OFG i november 2017 viser at det i dag spises i snitt 320 g frukt, bær og grønnsaker pr. person, og det er store variasjoner i befolkningen. Målet er 500 g om dagen, der halvparten er grønnsaker og halvparten er frukt og bær.

– Vi vet at overvekt er et stort problem i dagens samfunn, men vi ser også at det er mange som sliter med en form for «overopptatthet» av mat, som kan gi uheldige utslag. Sunnhetstyranniet er heller ikke bra, sier Rebnes.

OFG oppfordrer til gode måltider med fargerik og variert mat i barnehagen, på skolen og SFO.

– Her kan politiske myndigheter bidra med støtte til gode initiativ. Gode vaner som etableres i tidlig alder vil med stor sannsynlighet bli med inn i ungdom- og voksen år, slår han fast.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse