loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FROKOSTBUFFET: Den prisvinnende frokosten ved Scandic Nidelven i Trondheim er en av mange kulinariske opplevelser deltakerne ved Næringsmiddeldagene har fått oppleve denne uken. (Foto: Scandic)

Smaksrike Næringsmiddeldager

Synnøve Prytz Berset / 2018-01-26 09:21:13

– Dere har kommet til Norges matregion nummer en, sa ordfører Rita Ottervik da hun ønsket velkommen til Næringsmiddeldagene 2018 i Trondheim.

I innledningsforedraget til Næringsmiddeldagene understreket Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, hvor viktig mat og næringsmidler er for denne landsdelen. Fra fisk og sjømat til kjøtt og grønnsaker som produseres og videreforedles i hele regionen.

– Vi er opptatt av å løfte fram og arbeide frem gode næringsmidler og stolthet over det vi produserer i vår region. I tillegg til store produsenter har det vokst frem en hel armada av småprodusenter, sa Ottervik.

Matsafari

Dette er noe deltakerne på Næringsmiddeldagene 2018 virkelig har fått erfare; fra en himmelsk hotellfrokost bestående av en rekke lokale matskatter, til middag og øl hos ærverdige E.C. Dahl, velsmakende bakerisafari, besøk på sjokoladefabrikk og lekre småretter servert innimellom innslagene på konferanseprogrammet.

Ordføreren pekte også på viktigheten av at alle i næringsmiddelindustrien følger opp den nasjonale handlingsplanen for et godt kosthold. Sunn produksjon og produkter er viktig for å forebygge livsstilssykdommer.

– Det er viktig at dere har dette på dagsorden, utveksler ideer og kunnskap. I fremtiden vil det bli stilt store krav til dere, både fra myndigheter og forbrukerne, på dette området. Kanskje finner dere noen gode løsninger disse dagene, sa hun.

STOLT: Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, var stolt over å invitere Næringsmiddeldagene til Trondheim, en region som er opptatt av å arbeide frem og løfte frem gode næringsmidler. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Sunnhet på dagsorden

Divisjonsdirektør i helsedirektoratet Linda Granlund, fulgte opp med å snakke om handlingsplanens påvirkning på de som produserer mat og drikke. Tobakk, alkohol, stillesitting og et usunt kosthold er risikofaktorer i forhold til ikke-smittsomme sykdommer. Og usunt kosthold er den faktoren som bidrar nest mest til dårlig helse, etter tobakk.

– Nå er det så mange som 70 til 80 prosent av befolkningen som kommer vil dø av ikke-smittsomme sykdommer. Vi må gjøre vårt beste for å redusere forekomsten av disse. Klarer vi å bedre kostholdet i riktig retning kan vi gjøre veldig mye med folks helse, understreket hun.

Det er likevel noen gode nyheter å melde.

– Frukt og grønnsaksforbruket går opp. Så vi spiser mye bra, men vi har fortsatt utfordringer, vi spiser fremdeles for mye sukker, mettet fett og salt. Vi må gjøre noe med produktene og oppfordre forbrukerne til å spise mer av det riktige.

Les mer fra Næringsmiddeldagene i neste utgave av Matindustrien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse