loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Oppdrettsnæringen i Thailand preges av dårlige arbeidsforhold. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Slavearbeid hos Nestlé-leverandører

Georg Mathisen / 2015-11-24 10:38:07

Nestlé har tatt underleverandører i å bruke slavearbeid.

En studie som Nestlé selv har bestilt, viser at arbeidsinnvandrere til sjømatindustrien i Thailand ofte mishandles og betales så dårlig at de ikke kan betale formidlerne som har skaffet dem arbeid.

Risiko for alle

Nesten alle amerikanske og europeiske selskaper som kjøper sjømat fra Thailand løper den samme risikoen for at underleverandørene mishandler arbeiderne sine.

Nestlé satte igang internetterforskningen for et år siden, etter at organisasjoner og medier fortalte om brutale arbeidsforhold hos underleverandører som skaffer Nestlé reker og sjømat blant annet som ingredienser i Purina kjæledyrmat.

Holdes fanget

Arbeiderne kommer fra Myanmar og Kambodsja. Formidlere forlanger penger for å skaffe dem jobb. Så holdes arbeiderne fanget på fiskefartøyer, i havner og på oppdrettsanlegg mens de arbeider for å betale tilbake mer penger enn de kan tjene, beskriver nyhetsbyrået AP.

– Noen ganger er garnet for tungt, og arbeidere trekkes ned i vannet og forsvinner. Når noen dør, kastes han i vannet, forteller en burmesisk arbeider til Verité, organisasjonen som har undersøkt på vegne av Nestlé.

Lover å rydde opp

Næringsmiddelkonsernet lover å offentliggjøre rapportene og strategien for å rette opp. Alle potensielle underleverandører kommer til å bli pålagt å rette seg etter nye krav blant annet til menneskerettigheter.

Nestlé planlegger å trekke inn eksterne revisorer og sette en sjef på høyt nivå som ansvarlig for å sikre seg at endringene faktisk skjer.

– Tvangsarbeid og overgrep mot menneskerettighetene hører ikke hjemme i forsyningskjeden vår, sier Nestlés driftsdirektør Magdi Batato.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse