loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
PÅSKEFROKOST: Egg og bacon er fremdeles frokostfavoritten hos nordmenn på påsketur. (Arkivfoto)

Spiser 30 millioner påskeegg

Synnøve Prytz Berset / 2017-04-05 08:00:44

Eggforbruket i påskeuken viser at den norske påsketradisjonen med egg til frokost står fjellstøtt.

Ingvill Størksen, direktør for Virke Dagligvare, kan fortelle at også baconkonsumet går kraftig opp i påsken. I løpet av påsken forventes det at vi kommer til å spise hele 300 tonn bacon.

Lam og reinsdyr

En annen favoritt er påskelammet. Selv om den i økende grad spises året rund er det en tydelig oppsving av forbruket rundt påsketider.

– De mest tradisjonelle lammerettene er lammestek og lammelår. Basert på tall fra Nortura, regner vi med at hele 500 tonn av disse varene kommer til å havne på norske middagstallerkener i løpet av påsken, forteller Størksen i en pressemelding.

– Påskelammet er smaken av ren norsk natur og frisk fjelluft, sier hun.

Reinsdyr er en foreløpig ny rett på norske påskebord, men øker i popularitet. Tall fra Meny viser at salget av rein økte med 33 prosent i påskeuken i fjor.

– Felles for både lam og rein er at de smaker ekstra godt med friske urter. Eksempelvis tar salget av frisk rosmarin seg opp rundt påske. Urter er en god smaksforsterker, og kan godt brukes til å redusere forbruket av salt, sier Størksen.

Starter grillsesongen

– Forbruket av grillpølser blir mer enn tredoblet i påsken, forteller Størksen. I løpet av en vanlig uke spises det i snitt rundt 300 tonn. I påskeuken, derimot, forventes det at hele 1000 tonn grillpølser blir satt til livs.

Når det gjelder frukt er appelsin fremdeles favoritten. Tidligere kom de søteste appelsinene til Norge i påsken, men nå er tilgangen bedre hele året.

– Priskrigen på appelsiner rundt påske i fjor, bidro til at forbruket var ekstra høyt dette året.  Ferske tall fra opplysningskontoret for frukt og grønt viser at vi importerte hele 38 560 tonn appelsiner til Norge i 2016. En betydelig del av dette ble spist rundt påske, sier Størksen.

– Estimatene fra i fjor, lød på at vi kom til å sette til livs 5000 tonn appelsiner bare i påsken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse