loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
BEKYMRET: Direktør for Virke Handel, Harald J. Andersen, er svært bekymret over utviklingen i grensehandelen. (Foto: Virke)

Sterk bekymring for høy grensehandel

/ 2018-03-21 09:39:38

Årsveksten for grensehandelen har ikke vært sterkere siden 2013, og den rammer alle bransjer i handelen. – Vi er svært bekymret for den videre utviklingen, sier direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

Til tross for svak norsk krone, har ikke årsveksten for grensehandelen vært sterkere siden 2013. Det koster Norge dyrt, i både arbeidsplasser, verdiskapning og skatteinntekter, melder Virke Handel.

– Grensehandelen er urovekkende høy selv før de omstridte avgiftsøkningene på sjokolade- og sukkervarer og på alkoholfrie drikkevarer trådde i kraft fra nyttår. Vi er svært bekymret for den videre utviklingen. Det er uholdbart at regjeringen fortsetter å ignorere de store utfordringene den eksploderende grensehandelen har for samfunnet og næringslivet, sier direktør for Virke Handel, Harald Jachwitz Andersen.

Storstilt utbygging på grensen

Ifølge tall fra SSB var grensehandelen i 2017 på 15,1, en økning på 9 prosent fra 2016. Andersen tror vi kommer til å se en fortsatt vekst når tallene for første kvartal i 2018 kommer. Dette understrekes blant annet av planer om å doble handelskapasiteten i Strømstad og Svinesund.

– Den storstilte utbyggingen på grensen, tyder på at enda flere arbeidsplasser vil gå tapt om ikke regjeringen snarest handler. Grensehandelen rammer alle bransjer i handelen, fra apotek til sportsforretninger. At myndighetene har gjort det enda mer lukrativt å kjøre over grensen for å handle, er rett og slett uakseptabelt.

Netthandelen øker

I tillegg til den tradisjonelle grensehandelen, kommer den kraftige økningen i netthandel fra utlandet. Avgiftsfritaket på varer under 350 kroner fra utenlandske nettbutikker, er også med på å sende stadig flere av de norske handlekronene ut av landet.

– Norske politikere må slutte å klusse med rammevilkårene til norsk handel, som om det var en næring som er skjermet for konkurranse fra utlandet. Nå er grensen nådd, avslutter Andersen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse