loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
STORE KONSEKVENSER: – At stadig større deler av handelen skjer på den andre siden av landegrensen, går også ut over norske bønder, fiskere og næringsmiddelindustrien, sier Andersen. (Foto: Virke)

Svenskehandelen tar nær 12 000 arbeidsplasser

/ 2017-12-07 09:59:27

Grensehandelen har vokst kraftig det siste året. Dette koster nesten 12.000 arbeidsplasser og 7,8 milliarder i tapt verdiskapning, viser fersk analyse.

Tall fra SSB viser at grensehandelen har hatt en tolvmånedersvekst på 23,4 prosent sammenlignet med forrige periode. En fersk analyse utarbeidet av Menon Economics viser at dette koster nær 12.000 arbeidsplasser, og 7,8 milliarder i tapt verdiskapning.

– Nå er virkelig grensen nådd, bokstavelig talt! Vi kan ikke sitte passivt og se på at det eksporteres tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatte- og avgiftskroner til Sverige, sier Harald Andersen, direktør for Virke Handel, i en pressemelding.

I sterk vekst

Ifølge rapporten fra Menon Economics grensehandler nordmenn mer og oftere. Grensehandelen har vokst seks ganger sterkere enn handel i norske butikker det siste året. Dersom all omsetningen fra grensehandel hadde funnet sted i Norge, ville effekten vært nesten 12.000 flere arbeidsplasser.

I statsbudsjettet for 2018, har regjeringen varslet en dramatisk økning av sjokolade- og sukkervareavgiften samt avgiften på alkoholfrie drikkevarer. Dette er gode nyheter for svenske kjøpmenn.

– Den kraftige økningen i grensehandelen er alarmerende. Dette er allerede før regjeringen har satt i kraft avgiftsøkninger på opp mot 83 %.

Mange rammes

Ifølge Andersen regner man med å se en ytterligere økning i grensehandelen når de planlagte avgiftsendringene har trådd i kraft.

– Men en regjeringen ser ikke ut til at de engang vil erkjenne problemet. Grensehandelen treffer ikke bare handelen, men også landbruksnæringen og mat- og drikkeindustrien sterkt. At stadig større deler av handelen skjer på den andre siden av landegrensen, går også ut over norske bønder, fiskere og næringsmiddelindustrien, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse