loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Skolematordning: En 5. klasse ved Gjellerås skole ble plukket ut til å være med på den nye skolematordningen til Mills. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Tester ny matpakkeordning

Synnøve Prytz Berset / 2017-10-05 09:18:30

Halvparten av lærerne i grunnskolen opplever at elever er ukonsentrerte på skolen på grunn av utilstrekkelig skolemat, viser ny undersøkelse. Mills har lansert en skolematordning som kan bidra til at elevene faktisk spiser matpakken sin.

Norge er et av få land i Europa der elever ikke får servert skolemat. Til tross for flere forsøk har man ennå ikke funnet frem til et nasjonalt opplegg for et sunt og godt skolemåltid. Dette ønsker Mills å gjøre noe med. I høst gjennomfører de derfor en prøveordning der 100 elever får matpakker levert hjem til seg hver morgen og tre skoleklasser får dem levert direkte til skolen.

Ingen cupcakes

En 5. klasse ved Gjellerås skole ble plukket ut til å være med på ordningen, og under lanseringen av forsøksordningen i august fikk noen av elevene i klassen prøvesmake på noen av matpakkealternativene.

– Er dere spente på hva som er oppi matpakkeposene, spør ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien hos Mills, som har tatt valgene om hva som skal være i matpakkene.

– Er det cupcake, undrer en av elevene, før matpakkene åpnes og de plukker ut den ene sunne, ferske matvaren etter den andre.

Sunt og enkelt

– I utvalget har jeg lagt vekt på at det skal være enkelt: Brød, rundstykker og pålegg. Og frukt og grønnsaker er fint å ha ved siden av, da ser det mer inspirerende ut, sier Byfuglien, som syntes det er gøy å jobbe for at barn skal få i seg noe som er bra for kroppen.

Tanken med Mills Matpakkelevering er at barna skal få mat de har sett og smakt før. Samtidig varierer de mellom 10 forskjellige menyer, slik at elevene både får mat de er vant til, og får testet smaksløkene med litt ny mat også.

– Jeg likte til og med at det var salat i sandwichen, sier en av guttene. Og ernæringsfysiologen forklarer at ofte må man smake på en matvare 15 ganger før man kan si at man ikke liker den.

– Spiser dere riktig nå får dere kanskje en god helse når dere er større og.

Gode matvaner tidlig

Byfuglien har lagt myndighetenes kostråd til grunn for innholdet i matpakkene. I tillegg har de tatt hensyn til informasjon som kommer frem i Folkehelseinstituttets Ungkost-undersøkelse som avdekker behov for forbedringer i barn og unges kosthold. De spiser for lite fisk, frukt og grønt.

– Så jeg har tatt et valg om at matpakken skal inneholde grønnsaker og én frukt hver eneste dag, sier hun.

Hun påpeker at forekomsten av livsstilssykdommer og overvekt i samfunnet er økende, og sunne matpakker kan være med på å forebygge dette.

– Vi vet det er en sammenheng mellom næring og læring. Samtidig ønsker vi å gi barn gode matvaner tidlig, sier hun.

Positivt for læringen

Gjennom prøveordningen ønsker Mills å avdekke i hvilken grad en slik matpakkelevering kan være en gunstig skolematordning for norske elever. Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Mills understreker at en av selskapets hovedmålsettinger er å gjøre det enklere å spise god og sunn mat hver dag.

– Særlig for dere som går på skole er dette viktig. Om man spiser sunn mat er det lettere å ha det gøy i friminuttene og lære noe i timene, sier han til elevene.

– Vi er superspente på hva vi får til med dette prosjektet, på å se om elevene lærer mer, og ikke minst om de liker hva som er oppi posene, sier Vederhus.

Ønsker en varig ordning

Det de ønsker med forsøksordningen er at den skal gi dem læring og innsikt om matpakkeordninger. En innsikt de skal dele med andre.

Og så ønsker de å få til en varig ordning, noe som kan skje på flere måter: ved at flere kommersielle aktører går sammen, ved et offentlig/privat samarbeid, eller i form av en større politisk beslutning om at en slik matpakkeordning er en god løsning på skolematproblematikken.

– Vi skal først og fremst finne ut om en slik matpakkeordning kan være en kostnadseffektiv løsning på skolematproblematikken, som et innspill i debatten om å sikre skolemat til alle. Og vi tror dette er såpass nedpå at det er gjennomførbart, sier Vederhus.

Matpakkene leveres på en leveringsrute som allerede er etablert, gjennom morgenlevering.no, en nettside som tilbyr ferske brød og bakervarer hjem til folk.

Bekymringsfullt

I en fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Mills oppgir kun to av ti skoleansatte at alle elevene alltid har med seg matpakke på skolen. En av fire av dem som jobber på ungdomsskolen er direkte bekymret for hvorvidt elevene får i seg tilstrekkelig næring.

– Når mangelfull ernæring påvirker elevenes konsentrasjon og læringsevne og dermed klassens læringsklima i så stort omfang må noe gjøres, og vi ønsker å engasjere oss. Problemstillingen påvirker elevenes prestasjon og trivsel negativt og kan bidra til unødvendige økninger i sosiale forskjeller, sier administrerende direktør i Mills, Knut K. Heje.

I undersøkelsen kommer det også frem at foreldrene deler denne bekymringen. En fjerdedel av de spurte foreldrene forteller at matpakkene ofte eller med jevne mellomrom blir mindre næringsrik på grunn av dårlig tid og stress om morgenen. Totalt svarer tre av fem foreldre at de ønsker en subsidiert skolematordning.

– Vi mener tiden er inne for å initiere en prøveordning som kan sette søkelyset på de reelle mulighetene for en bred og forhåpentlig nasjonal skolematordning. Vi tror næringsrike, gode og varierte matpakker kan være et utgangspunkt for en god skolematordning. Matpakka representerer en kjent, kjær og effektiv måltidsløsning, og med stadig smartere og mer kostnadseffektive distribusjonsløsninger vil Mills, i samarbeid med Morgenlevering.no, teste hvordan den enkle matpakka kan bli løsningen på et viktig problem. Med dette ønsker vi å få øynene opp hos både skoler, kommersielle aktører og politikere, sier Heje.

Drømmematpakken

På slutten av lanseringsdagen får elevene muligheten til å sette sammen sin drømmematpakke fra et bord tettpakket med ulike typer pålegg, frukt og grønt.

Lana Emerawi (snart 10) har laget seg ei skive med gulost, og har sikret seg blåbær og frukt som hun skal spise ved siden av. Imens Leon Bugge Johansen (10) komponerer en matpakke bestående av egg, blåbær, gulrot, agurk, banan og salat. Han gleder seg til matpakkeordningen starter.

– Det blir deilig. Jeg håper vi får masse forskjellig mat i matpakken, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse