loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
GRENSEHANDELSALLIANSEN: Fra venstre: Direktør Virke dagligvare og representant for Virke Handel, Ingvill Størksen. Administrerende direktør NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn. Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. Forbundsleder Handel og Kontor i Norge, Trine Lise Sundnes. Forbundsleder i Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, Jan Egil Pedersen. (Foto: NHO Mat og Drikke)

Til kamp mot grensehandelen

/ 2018-03-22 09:08:08

En stadig økende grensehandel har fått de største LO-forbundene og tre av de største arbeidsgiverorganisasjonene i Norge til å gå sammen om å danne «Grensehandelsalliansen».

Alliansen består av Handel og kontor i Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbrund (NNN), Virke Handel, NHO Service og Handel og NHO Mat og Drikke.

Omfattende grensehandel betyr tap av verdiskaping og arbeidsplasser, i hele verdikjeden for mat- og drikke og handelen, og i resten av handelen. Dette fører til reduserte avgifts- og skatteinntekter for Norge. Utfordringene forsterkes av den avgiftsfrie 350-kronersgrensen på netthandel fra utlandet.

– Konsekvensen av regjeringas avgiftspolitikk er at det vil forsvinne arbeidsplasser. Man skulle tro at det var i alles interesse, også regjeringens, å sikre norske arbeidsplasser. Vi trenger ikke færre arbeidsplasser framover, men flere, sier Trine Lise Sundnes, forbundsleder i HK, i en pressemelding.

Rammer arbeidsplasser og norsk verdiskaping

Alliansen ønsker at blant annet 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri handel oppheves.

– Norske netthandelsbedrifter som Komplett.no kan skape svært mange nye arbeidsplasser hvis de kunne selge store mengder varer helt avgiftsfritt slik de utenlandske konkurrentene kan, sier administrerende direktør i NHO Service og Handel, Anne-Cecilie Kaltenborn.

Hovedårsaken til eksplosjonen i grensehandelen er nivået på de norske særavgiftene, mener alliansen. Dette gir seg utslag i betydelig lovlig grensehandel, fører til at folkehelsearbeidet svekkes og bidrar til kriminalitet i form av smugling.

– Årsveksten for grensehandelen har ikke vært høyere siden 2013. Dette rammer hele handelen, fra helsekost-forretninger til klesbutikker. I tillegg hjelper det ikke på folkehelsemålene at nordmenn valfarter til utlandet for å kjøpe billig godis, sier direktør i Virke dagligvare, Ingvill Størksen, sier direktør i Virke dagligvare, Ingvill Størksen.

En «Wake-up call»

Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, håper myndighetene tar etableringen av Grensehandelsalliansen som en «wake-up call»:

– Handel på tvers av land er i utgangspunktet en god ting, men nå eksploderer det mellom Norge og Sverige. I andre land tas denne problemstillingen på alvor, men i Norge er den politiske interessen nærmest lik null. Nå er det på tide med en konstruktiv diskusjon om nødvendige tiltak.

Grensehandelsalliansen er etablert med mål om å:

  • snu trenden med økende grensehandel og tap av verdiskaping, arbeidsplasser og avgiftsinntekter på norsk side av grensen
  • sikre avgiftslettelser på mat- og drikkevarer som er utsatt for grensehandel
  • avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel fra utenlandske aktører
  • øke innsikt i og oppmerksomhet om grensehandelens negative effekt på kosthold og helse
  • øke oppmerksomheten om årsakene til og konsekvensene av en voksende grensehandel og kriminalitet i form av smugling

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse