loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Sukkerfri brus: Regjeringen endrer sukkeravgiften, men ikke brusavgiften og 350-kronersgrensen for avgiftsfri import i dagens budsjettfremleggelse. (Arkivfoto)

– Tilfeldig avgiftspolitikk

/ 2018-10-08 13:37:01

Regjeringen reverserer sukkeravgiften for sjokolade og sukkervarer, men brusavgiften og 350-kronersgrensen for avgiftsfri import opprettholdes i forslaget til statsbudsjett.

– Regjeringen setter etter det vi nå vet, sitt godkjentstempel på en arbeidsulykke fra budsjettbehandlingen i 2017, og ignorerer at økende grensehandel og høyt avgiftstrykk truer arbeidsplasser og verdiskaping i hele mat- og drikkenæringen i Norge, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, i en pressemelding.

Uforutsigbarhet

Han poengterer videre at regjeringen fører en tilfeldig og vinglete avgiftspolitikk som skaper en uholdbar uforutsigbarhet for bedrifter i drikkevarebransjen.

– Når regjeringen nå ser ut til å reversere kun den ene og ikke begge avgiftsøkningene, tyder det på en reversering påtvunget av EUs statsstøtteregler, ikke at regjeringspartiene har tatt innover seg den dramatiske situasjonen de har påført bransjen.

Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen, slakter behandlingen av brusprodusentene i forslaget til statsbudsjett.

– Mens regjeringen utreder kan norske bedrifter og arbeidsplasser lide ubotelig skade, sier Nome, og viser til at andelen sukkerfri brus i Norge nå er på 51 prosent, noe som er langt over alle andre land i Europa.

– Dette har brusprodusentene og forbrukerne klart i fellesskap. Når regjeringen nå ber om fortsatt vekst i grense- og netthandel, undergraves denne positive utviklingen. Vi vet at svenskehandel betyr hamstring, ofte av de mest usunne produktene, noe som gjør at forbruket øker, sier han.

– Uforståelig beslutning

NHO Mat og Drikke-sjefen er svært kritisk til at regjeringen heller ikke velger å avvikle 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri import.

– Det er uforsvarlig av regjeringen å subsidiere utenlandske netthandelsaktører, spesielt når de samtidig velger å beholde avgiftene på drikkevarer på samme nivå som i 2018. Det er en fullstendig uforståelig beslutning. Den eksplosive veksten i netthandelen med brus og sjokolade burde fått alarmklokkene til å gå i Finansdepartementet.

Brubakk får støtte av administrerende direktør i Hovedorganisasjonen Virke, Ivar Horneland Kristensen, som mener at selv om statsbudsjettet jevnt over er godt tilpasset en norsk økonomi i vekst, burde skatte- og avgiftspolitikken ta hensyn til at handel- og tjenestenæringene ikke lenger er skjermet fra konkurranse.

– Vi eksporterer arbeidsplasser til andre land gjennom 350-kronersgrensen. Regjeringen må satse på tjenestenæringene, de små og mellomstore virksomhetene. Det er her fremtidens jobber skapes. Det skulle jeg ønske vi så tydeligere signal på i dagens budsjettfremleggelse, sier Kristensen.

Økende grensehandel

NHO Mat og drikke og Grensehandelsalliansen har en rekke ganger påpekt at 350- kronersgrensen skaper helt umulige konkurranseforhold for norske produsenter og varehandel, og flytter avgiftsinntekter, verdiskaping og arbeidsplasser ut av landet.

– Det er de særnorske høye avgiftene som driver den økende grensehandelen. 350-kronersgrensen undergraver dessuten ethvert avgiftspolitisk virkemiddel regjeringen måtte innføre – uansett formål. Det trengs ingen utredning for å forstå det, avslutter Brubakk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse