loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
– Å øke avgiftene vil virke direkte drivende på grensehandelen som er i eksplosiv økning med det avgiftsnivået vi allerede har i Norge, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. (Foto: NHO Mat og Drikke)

Kritisk til sukkeravgift-forslag

/ 2017-11-06 09:11:30

– Om et slikt forslag skulle gå gjennom i Stortinget vil det svekke grunnlaget for det helhetlige folkehelsesamarbeidet mellom myndighetene og næringen, sier Brubakk.

I sitt alternative statsbudsjett har Kristelig Folkeparti foreslått å øke moms på brus og godteri fra 15 til 25 prosent.

– KrFs forslag om økte avgifter på brus, godteri og alkohol vil ikke fungere etter hensikten, men resultere økt i grensehandel og svekke folkehelsearbeidet, sier NHO Mat og Drikke-sjef Petter Haas Brubakk, i en pressemelding.

Innsats som nytter

Intensjonsavtalen Sammen for et bedre kosthold, som ble signert i desember 2016, er den mest omfattende samarbeidsavtalen for sunnere kosthold mellom myndigheter og næringsliv i noe land.

I avtalen har næringsliv og myndigheter blitt enige om å nå konkrete måltall for reduksjon i inntaket av salt, sukker og mettet fett i befolkningen innen 2021. Samtidig skal befolkningens inntak av frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat økes i tråd med målsetting i ny Handlingsplan for bedre kosthold 2017-2021. Langsiktighet og forutsigbarhet er avgjørende for å lykkes i arbeidet.

Arbeid over flere år har allerede gitt gode resultater.  Nordmenns sukkerinntak fra søte drikker er redusert med 18 prosent de siste fem årene. Sukkerfri brus vil snart stå for over halvparten av brusforbruket vårt og det er mer enn noe annet land i verden.

– De gode resultatene fra Saltpartnerskapet som ble etablert allerede i 2015 og som i dag er en del av folkehelsesamarbeidet viser også at innsats på tvers av samfunnssektorer nytter. Nå må den helhetlige samarbeidsavtalen om bedre folkehelse og de ulike partenes tiltak få tid til å virke, sier Brubakk.

Vil ikke gi ønsket effekt

Norge har allerede de høyeste avgiftene på sukker i verden. Å øke avgiftene ytterlig vil ikke ha noen effekt på folkehelsearbeidet og det Kristelig Folkeparti sier de er opptatt av, mener Brubakk:

– Å øke avgiftene vil virke direkte drivende på grensehandelen som er i eksplosiv økning med det avgiftsnivået vi allerede har i Norge. Når nordmenn hamstrer godteri og brus på grensa og fyller opp hjemme med kilovis av godteri og litervis med drikke, vet vi at de konsumerer mer av disse varene enn de ellers ville gjort.  Økt grensehandel er ikke bra for folkehelsa, sier Brubakk.

Han er også skuffet over at KrF baserer sin finanspolitikk på frustrasjon over en enkelt hendelse:

– Jeg merker meg at KrF reagerer på de siste dagenes priskrig på smågodt, men jeg hadde forventet at deres politiske forslag er mer velfunderte enn som så. Debatten som har oppstått som følge av priskrigen og at kjeden som startet den sier at den aldri vil gjøre det igjen, viser nettopp at samarbeidsavtalen virker forpliktende og har effekt, avslutter Brubakk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse