loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SKUFFET: Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, ser alvorlig på at regjeringen opprettholder de økte særavgiftene på sjokolade og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer i revidert nasjonalbudsjett 2018. (Foto: NHO Mat og Drikke)

– Uklokt å beholde sukkeravgiften

/ 2018-05-15 13:36:32

Regjeringen endrer ikke den såkalte sukkeravgiften i revidert statsbudsjett for 2018. – Det er svært uklokt at regjeringen ikke reverserer de økte særavgiftene på sjokolade og sukkervarer og alkoholfrie drikkevarer i revidert nasjonalbudsjett 2018, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

I statsbudsjettet for 2018 ble regjeringen, KrF og Venstre enige om å øke særavgiftene på sjokolade og sukkervarer og alkoholfri drikke med henholdsvis 83 og 42 prosent.

Grensehandelen i sterk vekst

Avgiftsøkningene har bidratt til en kraftig økning i kostnader ved produksjon og salg av mat og drikke i Norge sammenlignet med Sverige og andre land som nordmenn kan grensehandle i, påpeker Brubakk i en pressemelding.

– Avgiftsøkningene ble innført i all hast, uten konsekvensutredninger, og det er svært alvorlig at regjeringen ikke gjør noe med dette når vi ser en eksplosiv økning i grensehandelen, med påfølgende tap av verdiskaping, sysselsetting og skatteinntekter i mat- og drikkenæringen i Norge fortsetter Brubakk.

Han mener at måten vedtaket ble gjennomført på vitner om politisk usikkerhet knyttet til investeringer og arbeidsplasser i fastlandsøkonomien. I tillegg fører 350-kroners grensen for avgiftsfri netthandel, som heller ikke endres i det reviderte statsbudsjettet, til massiv hamstring av brus og godteri til priser ingen norske bedrifter kan konkurrere mot.

Negative konsekvenser

En medlemsundersøkelse NHO Mat og Drikke har gjennomført viser at avgiftsøkningene i 2018 gir en negativ effekt på lønnsomhet og omsetning i 26 pronsent av de berørte bedriftene, mens hele 35 prosent sier at dette vil ha negative konsekvenser fremover i 2018 og 2019. Hele 50 prosent svarer at grensehandelen i stor grad er en utfordring for bedriftens konkurranseevne.

En av konsekvensene er at 11 prosent regner med nedbemanning, mens 24 prosent må innføre ansettelsesstopp.

– Dette er alvorlige tall, og vi ser tydelig at høye kostnader i Norge og påfølgende økt grensehandel fører til investeringstørke og usikre arbeidsplasser. Regjeringen kan ikke la det gå politisk prestisje i å opprettholde et vedtak som har så negative konsekvenser for Norges største fastlandsindustri, avslutter Brubakk.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse