loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SINGERING: Minister for Kinas veterinærmyndigheter, Shuping Zhi, og fiskeriminister Per Sandberg undertegnet før helgen en avtale om import og eksport av matvarer. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)

Viktig avtale for norsk sjømatnæring

Synnøve Prytz Berset / 2017-04-24 09:15:19

Norge og Kina signerte fredag en avtale om import og eksport av matvarer.

Fiskeriminister Per Sandberg hadde fredag politiske samtaler med ministeren for Kinas veterinærmyndigheter, Shuping Zhi. En avtale om import og eksport ble også signert av de to statsrådene.

Viktig handelspartner

– Kina er Norges viktigste handelspartner i Asia og det er et stort potensial for eksport av norsk sjømat til Kina. Det er derfor veldig positivt at Zhi besøker Norge, og at kontakten mellom mattrygghetsmyndighetene nå gjenopptas. Avtalen vi undertegnet i dag vil styrke det bilaterale samarbeidet innenfor import og eksport av matvarer, og er derfor viktig for norsk sjømatnæring, sa fiskeriminister Per Sandberg, i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet.

De to landene ble også nylig enige om å gjenoppta forhandlingene om en frihandelsavtale senest etter sommeren.

Presentasjon fra Mattilsynet

Kina er verdens største produsent og verdens største marked for sjømat. Landet importerer store mengder sjømat til hjemlig konsum og til prosessindustrien. I 2010 ble det eksportert 152 500 tonn sjømat til en verdi av 2,35 milliarder kroner fra Norge til Kina. I 2016 ble det totalt eksportert 143 000 tonn sjømat til en verdi av 2,75 milliarder kroner.

Under oppholdet i Bergen fredag fikk den kinesiske ministeren en presentasjon fra Mattilsynet om forvaltning og tilsyn med norsk sjømatproduksjon. Sandberg og Zhi fikk også omvisning på et oppdrettsanlegg, og på Havforskningsinstituttets forskningsstasjon i Austevoll.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse