loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk. (Foto: NHO Mat og Drikke)

– Et steg i riktig retning

/ 2018-11-21 08:52:15

I skissen til avtale om statsbudsjett for 2019 går regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti inn for å fjerne 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel, men velger å videreføre det høye avgiftsnivået for alkoholfri drikke.

– Det er bra at de fire partiene fjerner subsidieringen av netthandel fra utlandet, noe NHO og Grensehandelsalliansen har argumentert for lenge, sier administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, i en pressemelding.

Løser ikke hovedproblemet

Brubakk mener det er skuffende at de fire partiene nøyer seg med en halvgjort ryddejobb etter fjorårets avgiftssjokk.

– Regjeringspartiene og KrF legger opp til fortsatt vekst i grensehandelen, svekker verdiskapingen og gjør dessverre arbeidsplassene i drikkevarebedriftene mindre trygge. Å fjerne 350-kronersgrensen for moms- og avgiftsfri netthandel, er et viktig skritt i riktig retning men det løser ikke hovedproblemet, slår han fast.

Bør reverseres

En stadig økende fysisk grensehandel, drevet av det norske avgiftsnivået, svekker konkurransekraften i norsk mat- og drikkenæring. Grensehandelen økte med hele 9,1 prosent fra 2016 til 2017, og i løpet av fjoråret la norske forbrukere igjen hele 15,1 milliarder kroner utenfor landets grenser.

– Avviklingen av 350-kronersgrensen vil bremse den nettbaserte grensehandelen, men vil ikke gi noen effekt på den fysiske grensehandelen. Det er det kun en reduksjon i det høye avgiftsnivået i Norge som kan løse. Derfor burde også økningen i avgiften på alkoholfrie drikkevarer vært reversert, særlig når alt tyder på at avgiften gir staten mindre inntekter enn forutsatt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse