loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
DYRETRAGEDIE: Tomgods som kastes der bøndene dyrker fôr, det er et argument for høyere pant. (Foto: Infinitum)

Ber om høyere pant

Georg Mathisen / 2016-04-04 18:09:38

Panten på drikkeemballasje er ikke økt på 30 år – Naturvernforbundet vil ha den opp.

Det er en dyretragedie som har skapt debatten. Melkebonde Magne Kristensen måtte avlive en ku på grunn av indre blødninger etter at den hadde spist deler av en ølboks som havnet i fôret.

Kaster bokser

– Jeg har flere ganger funnet både øl- og brusbokser under fôrsankingen, men det har gått bra til nå, sier melkebonden fra Bodø til NRK.

Fagsjef Holger Schlaupitz i Naturvernforbundet mener det er blitt for enkelt bare å kaste fra seg tomboksene. Han er opptatt av at panten ikke har økt på 30 år til tross for 111 prosents prisstigning.

– Tredoblet

– Tar vi høyde for økt kjøpekraft, burde pantesatsen minst vært tredoblet. At man får statuert noen eksempler ved å bøtelegge tilfeller av forsøpling, er nok også riktig. Samtidig er nok økt pant et mer effektivt virkemiddel, sier han til NRK.

Informasjonsdirektør Randi Haavik Varberg i Infinitum peker på at nordmenn flest er flinke til å pante, men ikke alle panter alt alltid.

 

Ett svar til “Ber om høyere pant”

  1. Erik Wibe Due sier:

    Øk gjerne panten for all drikkevareemballasje til minimum hhv. kr 15 og kr 25. Da vil sannsynligvis de fleste innse alvoret og pante sin emballasje fremfor å bare kaste den eller slenge den fra seg uritisk i naturen.

    En krone i pant idag er det dessverre mange som bare fnyser av og mange har null forståelse for at betyr noe mer utover bryderi for seg selv. En kjøretur langs veiene våre om våren avdekker bokstavelig talt hundrevis av bortslengt pant som både kan føre til dyretragedier og er skjemmende i naturen.

    En ikke ubetydelig del av denne panten er svensk pant mv. som folk flest iallfall ikke gidder å pante selv. Hva med felles panteordning iallfall for de nordiske landene ettersom svært mange av oss har med seg drikkevarer hjem fra turer til våre naboland ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse