loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
ANALYSERT: Muffinsformer er undersøkt, sammen med mat- og mellomleggspapir, papirbokser og pappkrus. (Foto: Shutterstock)

Ingen fare med papiremballasje

Georg Mathisen / 2016-04-13 08:34:29

Mattilsynet har sett etter fluorerte stoffer i matemballasje av papp og papir, uten å finne noen.

Tilsynet har analysert matkontaktmaterialer av papp og papir for innhold av utvalgte fluorerte stoffer. Det ble ikke funnet målbare nivåer av disse stoffene, forteller Mattilsynet i en pressemelding.

Kreftfremkallende

Totalt ble 53 produkter på det norske markedet analysert – blant annet mat- og mellomleggspapir, muffinsformer, papirbokser og pappkrus.

Fluorerte stoffer brukes i papp og papiremballasje til mat fordi de har vann-, fett- og smussavstøtende egenskaper. Fluorerte stoffer er lite nedbrytbare og samler seg i levende organismer.

Flere av stoffene mistenkes for å være kreftfremkallende og hormonforstyrrende. Det er ingen forbud eller grenseverdier for fluorerte stoffer i matkontaktmaterialer av papp og papir. Men det er et krav om at matkontaktmaterialer ikke skal avgi stoffer til maten i mengder som kan gi helsefare.

Fremgang i Danmark

I Danmark er det gjort lignende undersøkelser. I 2009 ble det funnet fluorerte stoffer i 60 prosent av prøvene, mens det i 2013 bare ble funnet i to av 46 prøver.

– Det kan se ut til at høy oppmerksomhet rundt disse stoffene har hatt en effekt. Vi ønsket å se om det samme gjaldt for produkter på det norske markedet. Selv om 53 produkter ikke er spesielt mange, så har vi målrettet valgt ut produkter der vi antok å finne fluorerte stoffer. Vi mener derfor at resultatet gir et godt bilde av matemballasjen som finnes på markedet, sier seniorrådgiver Julie Tesdal Håland i Mattilsynet.

–Det finnes flere hundre forskjellige perfluorerte stoffer. Vi har ikke analysert alle, men de stoffene Mattilsynet er mest bekymret for, sier Håland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse