loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MÅ SE HELHETEN: – Det er viktig å se på det totale miljøbildet for et emballert produkt, sier Kari Bunes, direktør i Emballasjeforeningen. (Foto: Emballasjeforeningen)

Ny kunnskap er sentralt i det «grønne skiftet»

Synnøve Prytz Berset / 2017-05-23 08:45:40

– Emballasjenæringen er i høyeste grad på banen for å forberede overgangen til sirkulær økonomi, sier Kari Bunes, direktør i Emballasjeforeningen.

I forrige uke skrev Matindustrien om Zero som reagerer på at regjeringen går imot en avgift på fossil plast. De mener at en slik avgift kan være et viktig steg for å få til et grønt skifte til mer fornybar materialbruk.

Vi har snakket med Emballasjeforeningen, som mener det er viktig å se på det totale miljøbildet for et emballert produkt.

– Fremtidens emballasjemateriale vil nok i større grad være basert på mer fornybart eller gjenvunnet materiale, men per i dag er ikke dette egnet til å emballere alle produkter. Produkt og emballasje må i den sammenheng sees i ett, sier Kari Bunes, direktør i Emballasjeforeningen.

Lavest total miljøpåvirkning

70 prosent av den emballasjen som omsettes i Norge i dag brukes til å emballere mat og drikke.

– Emballasjens viktigste oppgave er å beskytte det emballerte produktet og gjennom dette bidra til lavest mulig total miljøpåvirkning, sier Kari Bunes.

Nye tall fra Danmarks Tekniske Universitet (DTU) viser at emballasjen kun står for en prosent av klimapåvirkningen fra et emballert matprodukt. I det nordiske forskningsprosjektet for redusert matsvinn, ble det påvist at matsvinnet reduseres gjennom emballering som forlenger holdbarheten.

30 prosent av verdens mat blir kastet før den er spist, og som følge av dette produserer vi mat nok til å fø 11 milliarder mennesker.

– Dette er sløsing med ressursene, og emballasjen har en sentral rolle i å forebygge matsvinn, sier Bunes.

Forskning og kunnskap

Flere forskningsinstitutter og en rekke norske matprodusenter og emballasjeleverandører har gjennom ulike forskningsprosjekter i regi av Emballasjeforsk utviklet emballeringsmetoder som bidrar til å bevare maten bedre og lenger.

De har for eksempel funnet ut at frukt og grønt må emballeres på en helt annen måte enn kjøtt og fisk, dersom holdbarheten skal økes. Og gjøres dette riktig, blir det mindre matsvinn og bedre kvalitet på produktene som norske forbrukere tar med seg hjem.

– Dette dreier seg om avanserte plastemballasjeløsninger som ikke uten videre kan erstattes med fornybare eller resirkulerte råvarer. Men vi har pågående prosjekter som også ser på nettopp dette, som Biopakk, Nanobarrier og Futurepack, forteller Kari Bunes.

Pågående Emballasjeforsk-prosjekter

BIOPAKK har som mål å utvikle materialer av bioplast som er gjenvinnbare, med optimale barrieregenskaper og miljøvennlige tilsetninger.

NANOBARRIER skal utvikle bærekraftig og multifunksjonell emballasje ved integrering av barrierematerialer og sensorteknologi basert på nanoteknologi.

FUTUREPACK har som mål å utvikle fremtidens plastemballasje i den sirkulære økonomien

– En rekke virksomheter er i høyeste grad på banen for å forberede overgangen til sirkulær økonomi. Forskningsaktiviteten er økende, og det vil ikke overraske meg om noen av prosjektene på sikt fører til at ny næringsvirksomhet dukker opp, sier Kari Bunes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse