loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SAMLES: OWP – plast fra havet – får et nytt liv som emballasje. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Pakker i plast fra havet

Georg Mathisen / 2018-12-11 09:34:19

Den ene lager emballasje av plast som er fisket opp fra havet. Den andre henter plast som forbrukerne har levert til resirkulering. Gjenvinning skal gjøre det lettere for forbrukerne å akseptere plastemballasje.

Forbrukerne er skeptiske etter de mange medieoppslagene om plasten som havner i havet. De som leverer plastemballasje, arbeider intenst for å bedre miljøimaget, mens konkurrentene prøver å erobre markedsandeler med andre materialer.

Fisker den opp

Pack Tech går helt til roten. Den danske emballasjeleverandøren legger ut fra asiatiske og karibiske kyster med båter med fiskenett. I stedet for fisk samler de opp plast. I neste omgang blir plasten til ny emballasje.

– Det er de to områdene i verden som har de største problemene, forklarer salgssjef Henrik Graae. Det betyr også at det er der det er mest råmateriale å finne.

– Vi fisker det opp og sorterer det: Hvit og transparent plast skilles ut fra plast med farger. Så blir den vasket, kuttet og skåret i småstykker, forklarer han. Når plasten har ligget i havet mange år, må det også til kjemikalier for å få den ren.

30 prosent dyrere

Den hvite og gjennomsiktige plasten blir til lysegrått granulat. Helt hvitt er det vanskelig å få det. Den fargede plasten blir til mørkere granulat. Så kan produsenten tilsette farge etter ønske.

– Så kan vi lage emballasje i PE og PT, forteller Graae og viser frem pumpeflasker med 50 prosent OWP – Ocean Waste Plastic. Bare pumpemekanismen på innsiden må fremdeles lages i jomfruplast.

Men går det an å stole på leveringssikkerheten når råvaren må fiskes opp av havet? Ja, dessverre, sier Henrik Graae.

Prisen, den er ikke kundene så opptatt av. De vil ha plasten som er fisket opp og betaler gjerne for det. Men en pakning med 30 prosent OWP er 30 prosent dyrere.

Næringsmidler

Havplasten er ikke næringsmiddelgodkjent, men det kan den godt bli:

– Det er ikke noe problem, men det er veldig kostbart. Hvis en kunde vil ha plasten til å pakke inn næringsmidler og er villig til å betale for det, så er det ikke noe problem å få den godkjent, sier Graae.

Forbrukeravfall

Mens Pack Tech satser på havplast, lager Bergen Plastics emballasje av resirkulert plast som er samlet inn hos forbrukerne.

– Målet vårt er å bli den ledende aktøren i Europa på utvikling og produksjon av emballasje laget av PP fra forbrukeravfall, forteller administrerende direktør Jan Atle Lossius Eriksen.

Som så mange som arbeider med plast, trekker han frem det han omtaler som den store misforståelsen som bransjen er offer for: Det er ikke plasten som er problemet – det er menneskene som kaster den i stedet for å levere den til resirkulering.

Bergen Plastics kjøper innsamlet plastemballasje i Tyskland. Det siste halve året er de første prosjektene på plass med store, internasjonale selskaper. 95 prosent av produksjonen går til eksport.

– Norge er et veldig lite marked for oss, dessverre. Historisk er det de internasjonale leverandørene som leverer i Norge, mens vi eksporterer, sier Eriksen.

I tvil om mat

Han er størst i Europa på spesialemballasje til kapsler med vaskemidler. Grå og blå bokser inneholder 95 prosent resirkulert plast, mens de hvite inneholder 50 prosent.

– Vi jobber også med næringsmiddelemballasje, men der har vi ikke gode løsninger. Det er heller ikke sikkert det er veien å gå, mener han.

Eriksen ser heller for seg en kjede der plasten fra matemballasje resirkuleres en gang eller to og blir til emballasje til andre produkter i neste omgang.

– Så skal man gå over til å varmegjenvinne. Tre–fire prosent av hydrokarbonene går til plast; resten til varme. Jeg tenker at fremtiden er å bytte ut det som går til oppvarming, sier Jan Atle Lossius Eriksen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse