loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
GODE SYSTEMER: Norge har gode systemer for gjenvinning av plastemballasje. Det må vi fortsette med, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge. (Foto: Fartein Rudjord)

– Fortsett å kildesortere

/ 2018-10-25 11:21:14

Selv om markedet for gjenvunnet plast er dårlig, er kildesortering minst like viktig, sier Jaana Røine i Grønt Punkt Norge.

Til tross for nyheter om at det er et dårlig marked for gjenvunnet plast, håper Grønt Punkt Norge at vi fortsetter å kildesortere.

– I Norge har vi klart å få til gode vaner og holdninger når det kommer til sortering av plast, både hjemme og i næringslivet. Det er holdninger vi er helt avhengige av i fremtiden, særlig hvis vi skal øke etterspørselen av resirkulert plast i markedet, sier administrerende direktør Jaana Røine i Grønt Punkt Norge, i en pressemelding.

Avsetningsproblemer

Over tid har det vært avsetningsproblemer av enkelte typer hardplast i tillegg til noe plastemballasje fra næringslivet, meldte NRK Nordland denne uka.

Ifølge Grønt Punkt er det fortsatt avsetning på markedet for plastemballasje fra husholdninger, og derfor er det ekstra viktig at norske forbrukere fortsetter med de gode vanene knyttet til kildesortering.

Grønt Punkt Norge sine langsiktige avtaler med gjenvinningsanlegg har vært avgjørende i avsetningen av husholdningsplast. I tillegg er norske forbrukere flinke til å levere ren plastemballasje, som gjør den attraktiv på markedet.

Forventer større etterspørsel

På området næringslivsplast har Grønt Punkt allerede tatt grep i et vanskelig marked, blant annet i form av tilleggsstøtte til innsamlere som skal motivere dem til å fortsette med innsamling og materialgjenvinning til tross for et marked med stadig lavere priser.

Utfordringen nå er at etterspørselen på enkelte plasttyper har stoppet opp. Markedet er så kritisk at ferdig sortert plast enkelte steder må energiutnyttes.

– Det er likevel viktig at plasten fortsetter å bli sortert og samlet inn, for vi vet ikke når markedet vil bedre seg. Vi forventer at denne krisen blir kortvarig og at det vil bli større etterspørsel etter gjenvunnet plast, og da må vi fortsatt ha de gode rutinene, systemene og holdningene som vi har i dag, sier Jaana Røine.

Plasttypene det er vanskelig å avsette er landbruksplast, farget folie og PP-sekker.

Kina stengte grensene

Bakgrunnen for det tøffe markedet er blant annet at det er et år siden Kina innførte importforbud av plastavfall. Kina tok imot over halvparten av all plast fra verdensmarkedet og når de stengte grensen førte det til et overskudd, som resten av verden foreløpig ikke har kapasitet til å gjenvinne. Samtidig har ikke etterspørselen etter gjenvunnet plast økt så mye som mange har håpet.

Det har imidlertid Grønt Punkt Norge tro på kan snu. Blant annet har EU signalisert at de kommer til å stille krav til produsenter og bedrifter om økt bruk av resirkulerte råvarer i sine produkter og emballasje.

– Gjennom opplæring og arbeid med design for gjenvinning og dedikert arbeid gjennom tiltaket “Plastløftet”, påvirker og motiverer vi våre medlemmer til å bruke resirkulerte råvarer i sine produkter og emballasje. Vi ser blant annet at flere butikker velger resirkulert råvarer i poser, vaskemiddelprodusenter bruker resirkulert råvare i emballasjen og flere andre fine eksempler. Dette er tiltak som vil øke etterspørsel og bedre markedet, sier Røine.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse