loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SKITTEN PLASTEMBALLASJE: Bare én av seks nordmenn kan med hånden på hjertet si at de aldri leverer inn tilgriset plastemballasje. (Foto: Johnny Syversen)

Grisete miljøvaner

/ 2017-12-07 08:44:43

Så mange som 1,8 millioner husholdninger sender til tider tilgriset plastemballasje til gjenvinning, viser en ny måling.

Denne uvanen skaper problemer for den norske gjenvinningsinnsatsen.

– Folk flest er blitt flinkere til å levere inn plastemballasje de siste 5-10 årene, og de fleste er også påpasselige med at emballasjen er tom og ren. Dersom alle lager et nyttårsforsett om å bli litt flinkere i 2018, kommer vi til å få en stor miljøgevinst, sier Jaana Røine, administrerende direktør i Grønt Punkt Norge, i en pressemelding.

Leverer skitten emballasje

Vi leverer inn 30000 tonn plastemballasje hvert år. Men mat- og andre produktrester bidrar til at gjenvinningsarbeidet blir vanskeligere.

En landsrepresentativ måling utført av TNS viser at 77 prosent av oss nå og da leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje. Det tilsvarer drøyt 1,8 millioner av landets 2,38 millioner privathusholdninger.

Skyll plasten, eller kast den i restavfallet

Røine forteller at om lag 80 prosent av den innsamlede plasten blir materialgjenvunnet til nye plastprodukter etter å ha blitt sortert i et halvt dusin ulike kvaliteter. Hun har følgende oppfordring til alle som kildesorterer plastemballasjen sin.

– Vær så snill å bare legg tom plastemballasje i plastreturen. Det beste er selvsagt at du skyller vekk produktrestene eller eventuelt gir emballasjen en omgang med oppvaskbørsten. Men dersom det ikke går, er det mye bedre at du kaster den skitne emballasjen i restavfallet, sier Røine.

I målingen svarer 7 prosent av respondentene at de ofte leverer skitten emballasje i innsamlingsordningen for plastemballasje, mens 23 prosent gjør det av og til. 46 prosent svarer at de sjelden gjør det, mens bare 17 prosent med hånden på hjertet kan si at de aldri leverer inn tilgriset plast.

Slik resirkulerer du plastemballasje:

  • Om lag 95 prosent av norske husstander har tilbud om innsamling av plastemballasje, men ordningen varierer fra kommune til kommune. Noen kommuner har plastsekk, noen har dunk, noen bringesystem til returpunkter og noen samler plastemballasjen i fargede plastposer (optibag-system).
  • I innsamlingsordningen kan du levere ren plastemballasje, for eksempel tomme sjampoflasker, ketsjupflasker, kyllingfiletpakker, ostepakker, rømmebegre, vaskemiddelflasker og bæreposer.
  • Mesteparten av emballasjen som er i husholdningene er ren nok når den er tom. Skitten plastemballasje skylles i kaldt vann og gjerne et tak med oppvaskbørsten.
  • Er det for krevende å få plastemballasjen helt tom for produktrester, så gjør den bedre nytte i restavfallet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse