loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
REN PLAST. – Det er ikke noe mål i seg selv å få inn mest mulig plast hvis denne er skitten – målet er å få til en størst mulig ren plast for materialgjenvinning, sier Helge Mobråthen, inspektør og seniorrådgiver i Grønt Punkt Norge. Til høyre kvalitetssjef Petter Aaby Vebenstad. (Foto: Johnny Syversen)

Mesteparten av plasten går i søpla

Synnøve Prytz Berset / 2017-03-20 09:24:17

Hvert år forbrukes det nærmere 100.000 tonn plastemballasje i norske husholdninger. Men bare litt over 30 000 tonn kildesorteres.

– Vi er flinke her til lands, og myndighetene skryter av oss. Men vi kan fortsatt bli bedre, sier seniorrådgiver Helge Mobråthen i Grønt Punkt Norge, i en pressemelding.

Hvert år går han gjennom tonnevis med norsk plastemballasje ved årlige rutinesjekker av kvaliteten på plasten. Kommunene leverer plasten til Grønt Punkt og får betalt om plasten har mindre enn ti prosent forurensning på seg.

Viktig med rengjøring

Plastemballasje beskytter mat og bidrar slik til å redusere matsvinnet, men for at den skal kunne gjenvinnes effektivt må den være så ren som mulig. Skitten og luktende plastemballasje skaper også ubehagelige arbeidsforhold for de som jobber med plastemballasjen i alle ledd.

For fem år siden var forurensningsgraden på 13,6 prosent i snitt. Det gjaldt både skitten plast, matrester og forurensninger som klær, sko, metall, gummiprodukter, hageslanger med mer.

– I dag er vi på 9,6 prosent forurensning, så det har vært en stor forbedring, sier han og understreker samtidig at målet er 5 prosent forurensning, så det er fortsatt et stykke igjen.

Rengjøring av plasten før vi hiver den, reduserer også risikoen for skadedyr og det blir også enklere å resirkulere plasten over i nye materialer.

Forsøk har vist at plastemballasjen kan gjenvinnes ti ganger og fortsatt holde god kvalitet.

 Manglende ordning

Seks kilo plastemballasje leverer hver av oss til gjenvinning hvert år, viser statistikk bransjen rapporterer til Miljødirektoratet. Men dessverre mangler noen kommuner en ordning for dette.

God informasjon til publikum om miljønytte tror Mobråthen er helt essensielt om man skal få opp gjenvinningsandelen. Og kommuner som i dag ikke har en ordning må pålegges å organisere et opplegg for innsamling og sortering av plast.

– Kommunene er pålagt et stort informasjonsansvar som eier av husholdningsavfallet. Det er viktig at riktig informasjon og nytten av dette når ut til abonnentene – at folk skjønner hvor fornuftig det er å materialgjenvinne. Det er jo ikke noe mål i seg selv å få inn mest mulig plast hvis denne er skitten – målet er å få til en størst mulig ren plast for materialgjenvinning, sier Mobråthen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse