loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FREMTIDSVISJON: – Ingen i vår ledergruppe tror at vi selger dagens type plastprodukter om ti år, sier Elisabeth Gierow i Duni. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Tror på fiberemballasje

Synnøve Prytz Berset / 2018-11-27 10:42:59

I en verden hvor bærekrafts­fokuset blir stadig sterkere har engangs­emballasje­produsenten Duni valgt å stake ut en ny retning.

Bærekraftssjef i Duni, Elisabeth Gierow, tror produsenter av engangsartikler må belage seg på å legge en ny kurs.

– Jeg er ansvarlig på Duni for bærekraft, og har aldri hatt så mye å gjøre som nå, sier hun, og påpeker at engangsemballasje alltid har vært problematisk i et miljøperspektiv.

Duni selger i dag dobbelt så mye miljøprofilert emballasje sammenlignet med tidligere. Men fremdeles er mesteparten i plast.

– Vi jobber for å bytte ut, vi tror ikke at det må være plast.

Bra med forbud

Duni ønsker derfor nå begrensninger i hvor mange plastprodukter som selges.

– Plastbestikk og plastsugerrør vil ikke være lovlig i løpet av noen år, sier Gierow, som syntes det er bra at EU forbyr enkelte ting, for da kommer kreativiteten.

– Jeg tror vi må være mer ambisiøse. Det handler om at industrien vil følge opp for å få bedre løsninger.

I Duni syntes de derfor ikke det problematisk at stadig flere butikker ikke vil ha plastprodukter.

– Da kan vi sende flere miljøtilpassete produkter. Vi ser på dette som en mulighet, men det er definitivt en del utfordringer også, sier Gierow.

Etterspør grønne alternativer

Miljøtilpasset emballasje etterspørres nå i større grad av kundene, som også er villig til å betale ekstra for det. Duni ser at det vil bli nødvendig med samarbeid i forhold til gjenvinning.

– Vi vil ikke se våre produkter igjen i havmiljøet, derfor ønsker vi at de skal kunne gjenvinnes.

Gierow påpeker at de forskjellige emballasjematerialene; fiber, bioplast og fossil plast, kommer ulikt ut i forhold til klimaendring, bionedbrytbarhet, gjenvinning og funksjon.

– Vi tror på fiber. Vi må finne alternativer, forsøke å stenge sirkelen og slutte å forsøple. Da trengs kreativitet, samarbeid og insentiver. Det finnes nå en vilje. Vi har aldri hatt så mye å gjøre, sier Gierow, og forteller at i Duni vil de helst se et skifte innen fem år.

Innen matemballasje er det store problemet områder hvor det er høye temperaturer. Papp med coating, som lettere brytes ned enn plastcoating, er det de tror kommer.

– Ingen i vår ledergruppe tror at vi selger dagens type plastprodukter om ti år, sier hun avslutningsvis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse