loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
MULIG Å SELGE: – Det er et salgspotensial for ikke-optimale matvarer spesielt til matlagingsinteresserte og miljøbevisste forbrukere, konstaterer Valérie Lengard Almli. (Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Nofima)

Dette eplet er for stygt

Georg Mathisen / 2017-01-16 21:13:54

 

Et klemskadet eple eller et yoghurtbeger som går ut på dato i dag – det meste kan selges bare forbrukeren får det billigere. Men eplet er vanskeligst å bli kvitt.

Tror du forbrukeren ville kjøpt et klemskadet eple? Ikke? Hva med å spise det hvis det ligger på fruktfatet hjemme? Hva med å kjøpe en klemskadet juicekartong? En kjekspakke med noen knuste kjeks? Eller en agurk bøyd i en halvsirkel? Eller melk og yoghurt som går ut på dato i dag?

Nesten alt kan selges

Forskere fra flere europeiske forskningsinstitutt har sett på hva som skal til for å få forbrukere til å velge det som de omtaler som «de ikke-optimale matvarene». Et viktig grep for å redusere matsvinn.

– Det er verdt å merke seg at så godt som alle ikke-optimale matvarer kan selges dersom forbrukerne føler at de får et stort nok prisavslag, sier forsker Valérie Lengard Almli. Hun er Nofimas representant i EU-prosjektet Cosus. Marije Oostindjer ved NMBU koordinerer prosjektet.

Gjerne bøyd agurk

Forskerne har kartlagt hva som skal til for å velge for eksempel et klemskadet eple eller melk med best før-dato i går (hjemme) eller i dag (på butikken). De spurte 4214 forbrukerne fra Danmark, Nederland, Norge, Sverige og Tyskland hva de ville valgt i butikken og hva de ville valgt hjemme hos seg selv.

Hvorvidt forbrukerne velger ikke-optimale matvarer, avhenger av hva slags «skade» det er snakk om. Agurker med bøy, skader på emballasje eller yoghurt med dagens som best før-dato er varer ganske mange kan tenke seg å kjøpe, mens klemskadede epler gjerne blir liggende igjen i fruktdisken. Pakker med knuste kjeks frister heller ikke noe særlig.

Mindre kresne hjemme

Hjemme hos seg selv er det greit for over 40 prosent av forbrukerne å velge melk eller yoghurt som akkurat har passert best før-datoen. Det klemskadede eplet frister ikke hjemme heller: bare drøyt 20 prosent av forbrukerne velger dette.

Det er ikke så viktig med rabatt på bøyde agurker eller bulkede juicekartonger. Mens kjekspakker med noen knuste kjeks og melk eller yoghurt med best før-dato samme dag, krever en viss rabatt. Det klemskadede eplet er imidlertid den varen som trenger den høyeste rabatten for å utløse salg, og det er eplet som først blir kastet i hjemmene.

– Våre funn viser at det er et salgspotensial for ikke-optimale matvarer spesielt til matlagingsinteresserte og miljøbevisste forbrukere. Dette kan ha positiv påvirkning mot matsvinn hos produsenter og i butikkene rundt omkring i Europa, konstaterer Valérie Lengard Almli.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse