loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
DRONER: – Framtida er her allerede. Snart får vi selvkjørende kjøretøy, båter og fly, og droner som kommer på døra, sier Folkehelseminister Åse Michaelsen. (Foto: Shutterstock)

En aktiv pådriver for folkehelsen

Synnøve Prytz Berset / 2018-10-29 08:41:24

– Vi må få muligheter til å velge sunnere alternativer, sier Kristin Hollum i Fremtidsmat.

Folkehelseminister Åse Michaelsen åpnet Fremtidsmatkonferansen med å mimre om «Tilbake til fremtiden»-filmene på 80-tallet hvor man blant annet inntok pizza i pilleform.

– Måltider er så mye mer. Mennesker trenger ikke bare mat. Det er når vi spiser sammen at maten smaker best, sier hun.

Behov for bevisstgjøring

Maten kan representere en stor utfordring for eldre, mange er under- og feilernærte. De syntes ikke lenger det er så trivelig å lage mat. Ofte lager de seg bare en Toro-suppe eller en brødskive.

– Det er uakseptabelt. Det trengs et løft og en bevisstgjøring slik at eldre kan innta riktig og næringsrik mat som smaker godt. Måltidet er ofte høydepunktet i en dag. Vi skal bevisstgjøre hvilken rolle maten spiller, særlig i eldres liv, sier Michaelsen.

Helse og bærekraft i fokus

Ifølge Spisefakta 2018 er folk opptatt av helse, miljø, klima og bærekraft, og etterspør stadig mer vegetarbasert og økologisk.

Michaelsen påpeker at å redusere kjøttspising ikke er det samme som å kutte det ut.

– Noe kan byttes ut med plantebasert, det er bra både for i forhold til helse og bærekraft. Framtida er her allerede. Snart får vi selvkjørende kjøretøy, båter og fly, og droner som kommer på døra, sier Michaelsen, og legger til at det setter ting litt i perspektiv at alt går så fort.

– Maten kan ikke erstattes av en pille, det er helheten som bygger mennesket, sier Michaelsen, og kommer med en oppfordring til matindustrien:

– Vær litt spenstig og sett dere mål så er jeg sikker på at vi klarer å løfte dette området inn i fremtida.

Sunnere alternativer

Fremtidsmat er en næringsklynge av sentrale aktører innen mat, ernæring og helse med hovedsete i Oslo, Akershus og Østfold. 12. og 13. september ble klyngens konferanse med samme navn arrangert ved OsloMet i hovedstaden.

– Industriprosessert mat har gjennom mange år fått mye pepper. Likevel baserer de fleste av oss mye på industrifremstilt mat i hverdagen. Da må vi gjøre denne maten sunnere. Vi må få muligheter til å velge sunnere alternativer i butikkene, sier Kristin Hollum i Fremtidsmat.

Samarbeid må til

Hun påpeker at mat og bærekraft hører tett sammen. FNs bærekraftsmål setter ambisiøse mål for hvor vi skal være innen 2030, og norske myndigheter har store ambisjoner i forhold til å nå disse.

– Maten betyr noe for at vi skal ha god helse, leve lenge og helsebudsjettene vi står ovenfor. Dette er noe vi må samarbeide for å lykkes med, sier Hollum og legger til at mange allerede gjør mye. Mange er med i saltpartnerskapet og intensjonsavtalen for sunnere kosthold med myndighetene.

– Men bransjen står ovenfor en rekke utfordringer. Det er for eksempel mye importert mat vi ikke har kontroll på, prispress på mat og lav betalingsvilje på sunne produkter.

Utfordringer

Ifølge Hollum er veldig mange trender basert på synsing, og det er vanskelig å nå fram med faktabasert kunnskap i jungelen av bloggere og andre som har mening om dette temaet.

– Det er utfordring for oss som ønsker å drive med litt faktabasert formidling, sier hun, og trekker fram noen nasjonale fortrinn som bør kommuniseres i størst mulig grad:

Vi har høy grad av mattrygghet i matproduksjonen, det benyttes lite antibiotika og vi har god dyrevelferd.

– Det er en fordel i den jobben dere skal gjøre, sier Hollum.

Uutnyttet potensial

Hun trekker også frem potensialet i et styrket samarbeid mellom FoU og næringsmiddelbedrifter. Klyngesamarbeid skaper større muligheter: Møteplass og nettverksbygging, kompetanseheving, erfaringsutvikling, stimulere til innovasjon og samarbeid om konkrete tiltak/prosjekter.

– Innenfor FoU resultater er det et stort uutnyttet potensial. Mye forskning foregår på dette området, sier hun og påpeker at en klynge som Fremtidsmat kan hjelpe til å bidra til dette.

– Vår visjon er at Fremtidsmat skal være en aktiv og synlig pådriver for folkehelsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse