loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
På topp: En ny undersøkelse viser at britene spiser mer frukt og grønt enn nordmenn. (Foto: Marte Garmann)

Britene spiser mest grønt

/ 2017-11-21 08:00:34

Storbritannia er det landet i Europa hvor man spiser mest frukt og grønt, viser ny undersøkelse.

For første gang har man gjennomført en forbrukerundersøkelse hvor man måler folks frukt- og grøntinntak relatert til anbefalingen om 5 om dagen i mange europeiske land. Undersøkelsen har fått navnet 5 a day Europe, og er gjennomført av Kantar TNS på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. I undersøkelsen havner Storbritannia på topp i forhold til inntak av frukt og grønt.

Vil lære av de beste

Hensikten med undersøkelsen er først og fremst å få et så korrekt bilde som mulig på hvordan vi ligger an her i landet for å ha et praktisk verktøy for å måle utviklingen mot målsettingen om å øke inntaket med 20 % innen 2021. I tillegg kan det være lærerikt å få gode sammenliknbare tall fra Europa for å kunne lære av de beste.

Norge ligger på topp i Skandinavia, men vi ligger ikke så langt foran Sverige og Danmark. Andel av befolkningen som spiser minst 5 porsjoner frukt / bær og grønnsaker på daglig basis er ca. 24 % i Norge, ca. 19 % i Sverige og ca. 18 % i Danmark. Det er med andre ord ikke i våre nærmeste naboland vi finner oppskriften for et grønnere inntak.

– Vi ønsker nå å se nærmere på hvilke tiltak de har gjort i Storbritannia, og hva vi kan lære av disse, sier Guttorm Rebnes i Opplysningskontoret for frukt og grønt, i en pressemelding.

God samfunnsøkonomi

I den ferske rapporten kommer det frem at vi i Norge spiser rett i overkant av tre av de anbefalte fem porsjonene. Vi har derfor et stykke igjen før vi når målet, men mange gode initiativer er igangsatt for å få oss i riktig retning. Både industri og handel har for eksempel inngått intensjonsavtale om tilrettelegging for et sunnere kosthold.

Det er positive helsegevinster for den enkelte og god samfunnsøkonomi om folk flest spiser litt mer fargerik mat. I Helsedirektoratets egen rapport Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd utgitt i mars 2016, har de regnet seg frem til en årlig samfunnskostnad ved ikke å spise 5 om dagen kan være 37,6 MRD NOK.

– Vi ser med spenning frem mot møtet i Næringslivsgruppen til helseministeren torsdag 23. november, der vi håper at gode forslag til tiltak vil komme på bordet, avslutter Guttorm Rebnes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse