loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
KVELDSMAT: – Ved å slå et slag for kveldsmaten slår vi samtidig et slag for den gode praten med våre nærmeste, sa direktør i Melk.no, Ida Berg Hauge, under et kveldsarrangement i Oslo i går. (Foto: Melk.no)

Det glemte måltidet

Synnøve Prytz Berset / 2017-09-28 09:37:47

Nordmenn spiser og prater mindre sammen viser en undersøkelse Melk.no har utført. – Vi ønsker å sette fokus på det med kveldsmat og kveldsprat, sier Ida Berg Hauge i Melk.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har utført en undersøkelse med fokus på kveldsmat og verdien av det å spise sammen.

– Undersøkelsen viste at 6 av 10 savner den gode praten med familie og venner, og mindre enn halvparten spiser kveldsmat fem ganger i uken eller oftere, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no.

The night shift

Mintels trendanalyse for 2017 peker i samme retning; de angir kveldsmat og søvn, «The night shift», som et av hovedtemaene for 2017.

– Man har begynt å sette fokus på hvor mye maten betyr for søvnen, sier Hauge.

Hun påpeker at det ikke har blitt forsket mye på området. Men etter at melk.no har dukket litt ned i næringsforskningen er det enkelte matvarer som pekes ut som gunstig for søvnen: melk, fet fisk, kirsebær og kiwi.

– B12 og magnesium er eksempel på næringsstoffer man trenger for en god natts søvn, sier hun.

Ifølge undersøkelsen Spisefakta (2015) spiser svært mange frokost, men kun 25 prosent svarer at de spiser kveldsmåltid daglig.

Kveldspraten

Mer enn halvparten av befolkningen har gode minner om kveldsmat fra de var små. Aldersgruppene 18 til 24, og de som bor i byer, savner den mest. Likevel er det færre som spiser kveldsmat enn før, og vi bruker mye tid på sosiale medier. 700 000 mener deres bruk av sosiale medier går på bekostning av andre.

– Vi i Melk.no er opptatt av at folk skal ha god helse og et sunt og godt kosthold. Helse er mer enn mat, og måltidene er sosiale møtepunkter som gir ekstra påfyll i hverdagen, sier Hauge.

Spesielt småbarnsforeldre skulle gjerne hatt mer tid til å prate, men sier at praktiske oppgaver, aktiviteter, tv og sosiale medier hindrer at dette skjer.

– Mange savner å snakke sammen og mer enn halvparten av befolkningen sier at kveldsmaten er en god avslutning på dagen. Det er litt det glemte måltidet. Ved å slå et slag for kveldsmaten slår vi samtidig et slag for den gode praten med våre nærmeste.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse