loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
UENIGE: Forskere mener at kostholdsrådene om sukker er dårlig fundert, men kritiseres fordi de har tilknytning til matindustrien. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Forskere krangler om sukker og kostholdsråd

Georg Mathisen / 2016-12-26 12:24:15

Kostholdsrådene om sukker mangler vitenskapelig grunnlag, ifølge en ny gjennomgang av forskningen på feltet. Konklusjonen skaper reaksjoner.

Sukkerinntaket bør ned. Det konstaterer kostanbefalingene i de fleste landene som har noe slikt.

– Tilsatt sukker bør begrenses til mindre enn ti prosent av det totale energiinntaket, heter det i de offisielle norske kostholdsrådene.

– Dårlig grunnlag

Men det vitenskapelige grunnlaget for anbefalingene, det er av svært dårlig kvalitet, ifølge ny forskning. Jennifer Erickson fra University of Minnesota og kollegene hennes har gått gjennom dokumentasjonen bak sukkerrådene, forteller Forskning.no.

De offisielle retningslinjene varierer, og grunnene bak at folk skal unngå sukker, er ulike. Det skaper forvirring, ifølge forskerne.

De er ikke i tvil om at sukker er tomme kalorier. Men hvor sunt det er å kutte ut sukkeret, det er avhengig av hva du spiser i stedet, mener de.

Industritilknytning

Dean Schillinger og Cristin Kearns, som tidligere har undersøkt koblinger mellom forskning og sukkerindustrien, er svært kritiske til funnene fra Jennifer Erickson og kollegene.

Studien er sponset av International Life Sciences Institute, Ilsi, der blant andre Coca-Cola, Mars og Nestlé er medlemmer, og to av de fem forskerne bak studien har tilknytning til matindustrien. Det gir sterk grunn til å tvile på resultatet, mener Schillinger og Kearns ifølge Forskning.no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse