loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
OMSTRIDT: Industrien er ikke spurt i debatten om grillpølser i barnehagen. (Illustrasjonsfoto: Esten Borgos, Matprat.no)

Grillpølsekrangel før 17. mai

Georg Mathisen / 2016-05-11 08:10:39

Dropp grillpølsene i barnehagen, og også posesupper, kjøpebrød og vafler, oppfordrer ernæringseksperter.

De ønsker seg en rammeplan for barnehagene som ikke lar personalets smak og matvaner styre menyen. Men det slås opp som grillpølsealarm.

Barnehageinnlegg

Kari Ryslett er lektor ved Høgskulen i Volda, og Lene Bakke er seniorrådgiver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet på Høgskolen i Bergen. I et innlegg i Aftenposten peker de på at barn spiser en god del av måltidene sine i barnehagen. I løpet av tiden der er det snakk om over 3000 måltider.

«Maten barna våre får servert i barnehagen, styres i for stor grad av personalets smak og matvaner. Vi trenger en ny rammeplan for barnehagene som ikke lar tilfeldigheter styre menyen», skriver Ryslett og Bakke i Aftenposten. Og:

Salt, sukker og fett

«Foreldre har liten eller ingen mulighet til å påvirke barnehagemenyen. De kan klage til barnehageleder eller foreldrenes arbeidsutvalg, men de har ingen garanti for at noe blir endret.»

Konkret peker de på at barnehagene ofte velger matvarer med for mye tilsatt salt og sukker, med posesupper, kjøpebrød og vafler som eksempel. Det brukes fete meieri- og kjøttprodukter og for lite grønnsaker og fisk. Utemåltidet på bålet eller grillen er ofte ensbetydende med grillpølser.

– Grillpølsene må ut

VG følger opp innlegget med et «Grillpølsene må ut av barnehagen»-oppslag, i passe tid til å stemme med at leserne begynner å planlegge innkjøpene til 17. mai.

– Grillpølsene må ut av barnehagen. Mange barn spiser enorme mengder med grillpølse som varmmat fra mai til august. De får det både i barnehagen og hjemme. Grillpølse er mettet av fett, og tilbys med fint brød, uten grove korn og grønnsaker, sier Kari Ryslett til VG.

Store mengder pølse med brød blir et symbol på dårlige matvaner med påfølgende helseplager, ifølge Ryslett.

FHI-støtte

Matindustrien får ikke anledning til å kommentere. Men Folkehelseinstituttet konstaterer at det er et forbedringspotensial:

– I Norge er det ganske snevre rammer for hva som er kosemat. Det blir nok servert i overkant mange svidde grillpølser og skåler med tomatsuppe til barnehagebarn, sier områdedirektør Knut-Inge Klepp til VG.

Ett svar til “Grillpølsekrangel før 17. mai”

  1. Rune Svindland sier:

    Jeg håper virkelig at dette ikke er representativt for hvilken tillit barnehageansatte har fra eliten i Norge. Her gis det inntrykk av at barnehagebarn spiser grillpølser fra starten av mai og ut august. Hadde så vært tilfelle er jeg enig i at det burde gjøres tiltak, men dette er tull. Når barnehagene har opplegg ute med grilling og kos, så er det forbundet med mye ekstra arbeid fra ansatte, og det gjøres en fantastisk jobb for at barna virkelig skal kose seg. Hvorfor ta kosen fra barna? Grillpølser er god næringsrik mat som de aller fleste kan nyte, og det særlig i forbindelse med aktivitetstur ute. Viktig å lære opp barna til at turer ute i det fri virkelig kan nytes og forbindes med kos av mange slag.
    Barnehageansatte vil jeg bare oppfordre til å fortsette med den gode aktiviteten ute i naturen, og det gjerne med grilling av pølser.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse