loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SUKKERKUTT: Søtede drikker er blant kategoriene der sukkerinnholdet virkelig er redusert de siste årene. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock)

Næringen foreslår sukkertiltak

Georg Mathisen / 2016-05-31 23:07:53

Mat- og drikkenæringen vil være med på å få ned sukkerforbruket, og vil ta bort sukkeret litt etter litt.

Helseminister Bent Høie har møtt departementets næringslivsgruppe for mat, og fått presentert næringens forslag for å redusere sukkerinntaket.

Kraftig ned allerede

Norske helsemyndigheter anbefaler at inntaket av tilsatt sukker bør begrenses til mindre enn 10 energiprosent. I Mat- og drikkenæringen støtter anbefalingen og ønsker å være en del av løsningen og å samarbeide videre med myndighetene på området. I dag er andelen 13 prosent.

De siste 15 årene har sukkerforbruket i Norge gått ned med 36 prosent – fra 44 kilo per person i 1999 til under 28 kilo i 2014. For eksempel har brus og andre søtede drikker sørget for 18 prosent sukkerreduksjon bare de siste fem årene.

Vil redusere mer

Nå vil næringen gjerne ta ansvar for å redusere sukkerinnholdet i produktene enda mer, markedsføre dem og gjøre dem tilgjengelige.

Næringen mener at myndighetene kan drive kampanjer for å påvirke holdningene til forbrukerne. – Det må skapes større bevissthet om sukkerets betydning for helsen og økt etterspørsel etter produkter med mindre tilsatt sukker og sukkerfrie produkter. Det er forbrukeren selv som til syvende og sist tar valgene, skriver NHO Mat og Drikke.

Handelen og industrien mener at myndighetene må målrette tiltak mot dem som får i seg ekstra mye sukker, og at god porsjonskontroll er en viktig del av løsningen for mange.

– Forbrukerne må få ta egne valg, og det skal være produkter til både hverdag og fest tilgjengelig, ifølge NHO.

Gradvis

Næringen mener at det er avgjørende i mange kategorier at endringene skjer gradvis. Yoghurt og surmelk er eksempler der sukkerinnholdet er redusert med opp mot 30 prosent de siste årene uten at det er markedsført overfor forbrukerne. Det er nemlig viktig å huske smaken, og at det ikke hjelper hvis folk velger bort produkter med mindre sukker.

Helseminister Bent Høie oppfatter at næringen er veldig opptatt av å ta samfunnsansvar, men vil ha konkrete og tallfestede mål på bordet når han møter næringslivsgruppen neste gang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse