loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SLANKEKUR: Hver fjerde voksne nordmann er på slankekur. (Foto: Shutterstock)

Nesten halve Norge på diett

Georg Mathisen / 2016-04-12 16:42:56

Mer enn fire av ti voksne nordmenn går på en eller annen form for diett.

Det nøyaktige tallet er 42 prosent, og det er spesielt slankekurer som er populære. Omtrent en av fire som har svart på matbarometer-undersøkelsen som Yougov har gjort for Nestlé, forteller at de går på diett for å gå ned i vekt.

Mest slanking

Også lavkarbodiett og vegetardiett er populært. Folk velger bort et fritt kosthold fordi de vil bli sunnere og slankere – men for vegetarianernes del er det etiske overbevisninger som har fått dem til å velge akkurat den dietten.

– Fra et ernæringsmessig standpunkt anbefales det å ha en balansert livsstil med et variert kosthold, i henhold til helsemyndighetenes kostholdsråd. Grunnen til det er at mange av diettene ekskluderer viktige næringsstoffer som kroppen vår trenger, sier ernæringsspesialist Emmelie Augustsson hos Nestlé i en pressemelding.

Mer rødt kjøtt

Det er flere som har økt enn som har redusert spisingen av rødt kjøtt de siste fem årene. Det skyldes ikke minst at mange har kastet seg på trenddietten med mer proteiner og mindre karbohydrater – noen bytter ut havregrøten til frokost med bacon og pølser, og spiser kjøtt uten karbohydrater til middag.

– Det er overraskende å se at nordmenn oppgir at de har økt inntaket av rødt kjøtt de siste fem årene. Dette har skjedd til tross for stor oppmerksomhet rundt at vi bør spise mindre kjøtt, både av miljø- og helseårsaker. Forskning viser at det er en sammenheng mellom inntak av rødt kjøtt og kreft. Generelt vil det være sunnere for mange av oss å spise mer vegetarmat og fisk istedenfor prosessert kjøtt, sier  Augustsson.

41 prosent spiser mer grønnsaker enn for fem år siden, og omtrent like mange planlegger å spise enda mer i årene som kommer. Samtidig regner forbrukerne med å spise sunnere, mer miljøvennlig og mer lokalt produsert mat i fremtiden.

Unge angrer, men planlegger

Mellom halvparten og en tredjedel angrer fra tid til annen på det de nettopp spiste. Spesielt de unge har dårlig samvittighet: Over halvparten angrer flere ganger i måneden eller enda oftere.

Det viser seg også at det er de unge som planlegger måltidene, mens de eldre velger middag mer på impuls. Halvparten av alle over 65 år bestemmer middagen en eller to dager før de skal spise den, viser undersøkelsen. Mindre enn ti prosent bestemmer middagen når de står i butikken.

En byrde å lage middag

Over tre av fire synes det er en byrde å tilberede middag, og flere unge enn eldre synes det. Samtidig er middagen favorittmåltidet til folk flest.

Fire av ti nordmenn er bekymret for tilgangen til mat i fremtiden, viser undersøkelsen fra Yougov og Nestlé.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse