loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
KONFERANSE: Helse- og omsorgsminister Bent Høie under konferansen Fremtidsmat ved Høgskolen i Oslo og Akershus denne uken. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Pådriver for sunnere mat

Synnøve Prytz Berset / 2017-09-15 10:17:09

– Skal vi lykkes i å få forbrukerne i en sunnere og mer bærekraftig retning må vi ha hele matbransjen og forbrukerne med oss, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie under konferansen Fremtidsmat denne uken.

Konferansen Fremtidsmat, som ble arrangert ved Høgskolen i Oslo og Akershus, er en næringsklynge som består av 22 bedrifter og 11 kunnskapsmiljøer.

– Og vi vil gjerne ha med flere. Vår ambisjon er å være et kraftsenter for innovasjon for våre medlemmer og en pådriver for sunnere mat for folk flest, sa forskningssjef Kristin Hollung ved Nofima da hun åpnet konferansen.

Ambisiøse mål

Første innlegg i konferansen var helse- og omsorgsminister Bent Høie som understreket at myndighetenes mål innen folkehelsen er ambisiøse.

– Vi er opptatt av at det skal være enkelt å velge sunn mat og at kostholdet skal være bærekraftig. Usunt kosthold fører til sykdom, redusert livskvalitet og utgifter for samfunnsøkonomien for øvrig, sa han.

Til tross for at kostholdsrådene er enkle er det likevel en vei å gå, men det er ikke de store omleggingene som skal til, påpeker ministeren.

– Skal vi lykkes i å få forbrukerne i en sunnere og mer bærekraftig retning må vi ha hele matbransjen og forbrukerne med oss.

Ser resultatene

Siden 2014 har myndigheter og næring jobbet sammen for å bedre kostholdet til folk flest. Under konferansen «Måltidsglede» tidligere i år lanserte regjeringen en handlingsplan for et bedre kosthold. Handlingsplanen bidrar til å følge opp Norges internasjonale forpliktelser på dette området.

– Nå begynner vi å se resultatene fra dette arbeidet. Norge ligger i front på dette området. Vi har en ansvarlig næring, og vi fra myndighetssiden skal fortsette å støtte opp om næringens arbeid, sier Høie.

I forrige uke lanserte forskjellige leverandører en rekke nye produkter, for mange av disse er «sunnhet» stikkordet.

– Det lages mer bærekraftig mat og høna er tilbake i butikkene, sier Høie, og legger til at for første gang er også bærekraftsperspektivet løftet inn i kostholdsrådene.

Matsvinnavtale

Fredag 23. juni signerte fem departementer og 16 organisasjoner fra matbransjen en avtale om å redusere matsvinnet i Norge med 50 prosent innen 2030. Neste uke er alle bedrifter i mat- og drikkenæringen invitert til å signere en tilslutningserklæring til samarbeidsavtalen.

– For å komme videre er det viktig at forskningsmiljøer, produsenter og myndigheter møtes. Det er en god forretningside å ikke ta livet av kundene, sier Høie avslutningsvis.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse