loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FULLKORN: – De senere årene har det vært mye negativt fokus på brød. Dette har heldigvis snudd og vi ser at folk i større grad nå velger grovere kornprodukter, sier Torunn Nordbø i Opplysningskontoret for brød og korn. (Foto: Opplysningskontoret for brød og korn)

Vi spiser for lite fullkorn

Synnøve Prytz Berset / 2018-03-19 09:25:35

– Det er bekymringsfullt at fullkornsinntaket er så lavt når helsegevinstene av å spise grovbrød er så store, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.

Norkost-undersøkelsen i 2012 viste at 3 av 4 kjenner til helsemyndighetenes anbefaling om å spise grove kornprodukter hver dag, men kun 1 av 4 får i seg nok fullkorn. Helsedirektoratets årlige rapporter for Utvikling i norsk kosthold bekrefter dette.

Gunstig for helsen

Helsemyndighetene ønsker at vi skal spise 20 prosent mer grovt innen 2021. Den daglige anbefalingen er 70–90 gram fullkorn hver dag.

– Hvorfor er det så viktig at folk får i seg nok fullkorn?

– Fullkorn som man får gjennom grove brød og andre grove kornprodukter reduserer risiko for livsstilssykdommer som overvekt/fedme, diabetes type 2, kreft og hjerte- og karsykdommer. Dette på grunn av en gunstig effekt på blodsukkeret vårt, det får en jevn stigning. Kolesterolet reduseres og magehelsen vår – fordøyelsen – får «trent» seg med fullkorn i kosten og tarmfloraen får god næring, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.

Mye negativt fokus

– Hva tror du er årsaken til at folk får i seg for lite fullkorn?

– De senere årene har det vært mye negativt fokus på brød. Dette har heldigvis snudd og vi ser at folk i større grad nå velger grovere kornprodukter, sier Nordbø.

I gjennomsnitt tar vi over 200 matvarevalg hver eneste dag. De aller fleste av valgene tar vi imidlertid helt uten å tenke over det – det går på automatikk og instinkt, påpeker Nordbø videre. Slike matvalg er enten vaner eller koblet til følelseslivet vårt. Du har kanskje merket hvordan en dårlig dag gjerne medfører at man velger å spise en sjokolade til snack, selv om planen var å spise en skive grovbrød?

– Når vi handler er vi ofte slitne og sultne etter en lang dag på skole eller jobb. Det er ikke det beste utgangspunktet for å gjøre de sunne valgene. Det er derfor viktig at næringsmiddelprodusenter og dagligvarekjeder går sammen med helse- og forbrukermyndigheter om å gjøre det enklere å gjøre de rette valgene, sier Nordbø og understreker at man bare ved å bli litt mer bevisst på egne matvalg er langt på vei mot et sunnere kosthold.

Tips til gode fullkornvaner

 • Velg atferd selv. Det er enklere å gjennomføre noe du har bestemt selv. Er det et fullkornsprodukt du liker bedre enn andre, da går du for det.
 • Gjør det enkelt for deg selv. Sett deg delmål med små endringer. Hvis du for eksempel pleier å spise to grove brødskiver om dagen, kan målet være å øke til tre. Og når det går automatisk, øker du til fire grove brødskiver om dagen.
 • Endringen må være relevant for deg. Velg en matvare eller et måltid du spiser hver dag. Jo oftere du eksponeres for den nye vanen jo raskere er den etablert.
 • Følg fremgangen din. Skriv det ned hver gang du valgte en fullkornsalternativ, å se det svart på hvitt hvor flink du har vært er en skikkelig motivasjonsboost. Jo flere ganger du tar rett matvalg, jo lettere blir det!

2 svar til “Vi spiser for lite fullkorn”

 1. Terje Fuglerud sier:

  Hei.
  Jeg velger alltid grove brødprodukter i butikken, men kan jeg være sikker på at brødene er så grove som det står på pakningen. Favorittbrødet mitt er » Fiber og frø » som jeg kjøper på Coop. Spiser også havregrøt laget av 1 1/2 dl økologiske havregryn hver morgen, med en banan og en teskjed honning samt en liten smørklatt. Spiser som regel 3-4 brødskiver om dagen. Er dette nok fiber?

  Mvh. Terje

  • Hei Terje,
   Ja, det ser ut som du får dekket over anbefalt inntak.
   3-4 brødskiver grovt brød bakt på 100 % fullkorn gir ca 90 gram fullkorn
   1 1/2 dl havre tilsvarer 60 gram fullkorn.
   Mvh Torunn Nordbø

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse